Жители на Старчево затвориха пътя между Петрич и Сандански в знак на протест

Жители на петричкото село Старчево затвориха за кратко днес пътя между Петрич и Сандански, в знак на протест срещу решение на Общинския съвет (ОбС) за изграждане на фотоволтаици в близост до селото. На мястото, където е предвидено да се поставят фотоволтаиците, в момента има гора. Живущите там са против гората да бъде изсечена и на нейно място да се построи фотоволтаична централа, съобщава БТА.

След решение на общоселско събрание, протестът е следващата стъпка, за да изразят становището си срещу решението на ОбС, каза днес пред медиите кметът на селото Георги Кузманов. Протестиращите са решили да се организират и да присъстват и на днешното заседанието на ОбС, където ще поискат този казус да влезе в дневния ред като извънредна точка.

Имотът е с обща площ 294 670 квадратни метра, като фирмата получава право на строеж само върху 165 709 квадратни метра, се посочва в решението.

През ноември от общинската администрация в Петрич отговориха за БТА, че са предприели действия, свързани със запазването на горските площи. Провели са срещи с Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) да се приложи вариант, в който на база експертна оценка да се постави ограничение в устройствения проект, с което да се запазят площите, заети от космат дъб.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: