Паркове в Благоевград

Паркове в Благоевград и околността

Всички знаем, че Благоевград се нарежда сред един от най-красивите градове в България. Две мнения по въпроса няма.  Градът ни е обсипан със зеленина, а река Бистрица дава допълнителен романтичен оттенък под мостовете в града.

Какво би било лицето на подобна хубост? Разбира се, че парковете и градинките. Поддържат ли се обаче добре те? Каква е визията им? Спазва ли се някаква хигиена от самите граждани? Можете да си направите извод от своеобразна наша класация. Започваме!

Парк “Даме Груев” (Арена парк) 

От другата страна на парк “Скаптопара” се намира парк “Даме Груев”.

Паркът е място, в което много деца си играят край река Благоевградска Бистрица, като на мястото има много добре поддържан скейт парк.

Парк Даме Груев - Благоевград АРЕНА ПАРК

Парк “Скаптопара”

Алеята на Американски университет води именно до парк “Скаптопара”.

Едно от любимите места за игра на много дечица. Характеризира се с това, че има много добър скейт парк, прекрасна и добре поддържана зеленина, както и спортно игрище.

За родителите са налични редица заведения, в които могат да отседнат на чаша чай, докато децата им играят.

Тази част на Благоевград се превърна в любима на редица млади семейства, на деца. Причината се крие основно в това, че паркът се поддържа на изключително високо ниво. Около паркът има футболно игрище, стрийт  фитнес, рампи за скейтборд и много други атракциони. Трябва да добавим, че в този парк има и чешмичка, само че тя се намира от другата страна на река Благоевградска Бистрица.

Местност “Заева поляна” – Благоевград

Местността също се характеризира с богата растителност. Любимо място на редица благоевградчани през последните години. Именно на Заева поляна е високия 38 метра кръст (Мемориал “Памет и вяра”), който се вижда от почти всяка точка на Благоевград, както и от Магистрала “Струма”.

До местността може да се стигне както пеша, така и с автомобил.

 

Парк “Волга”

Паркът се намира в Централната градска част на Благоевград, в близост до сградата на НАП и до Градската баня. Малък, но прохладен. Едно от любимите места за почивка на по-възрастни благоевградчани, както и на майки с деца.

Парк Волга – Благоевград

Парк “Македония”

Паркът е едно от новите места за отдих в Благоевград.  Паркът е един от най-големите в Югозапада, с капацитет от над 100 000 души. На него се провеждат различни мероприятия.

Паркът в кв. “Еленово”

 

Намиращият се в кв. „Еленово” парк е от новопостроените в града. Съвсем спокойно може да се каже, че той радва окото с детските площадки, обградени с обагрените от цветовете на дъгата огради. Паркът е в сравнително добро състояние. Идеално е особено през пролетта. Дори в есенния сезон към  18:30 ч. има оживление от майки с припкащи по катерушките деца. Детските площадки са общо три, едно място е оборудвано с фитнес уреди, а допълнително има и игрище,  покрито с асфалт и се ползва за баскетбол и футбол. Дори и в смрачаващото се есенно време може да се насладиш на последните лъчи заедно с палавите си деца. Жителите в околните блокове определено са късметлии.

Парк „Ловен дом”

Идеално място за сватбени снимки. Приказният дизайн омайва още при първите ти стъпки по стълбите и действително все едно влизаш в дворец като този от приказката „Красавицата и Звяра”. Паркът сякаш е оформен на няколко етажа – градинка, тераса с кръгъл фонтан и панорама към града, както и мястото с паметника-костница на загиналите в борбата против фашизма. Може да се каже, че се усеща лек викториански привкус. Определено на посетителите ще им бъде приятно да поседят на пейките и да се полюбуват на архитектурата. Вярно е, че стълбите са много за изкачване, но определено си заслужава, пък и малко допълнителна тренировка никога не е излишна.

Още в началото се натъкваме на тенис кортовете, а след тях е детската площадка, пред която има специален кът за книги. Зад тях се намира жилищна сграда. Въобще целият комплекс е мащабен и не може да не предизвика у теб чувство на възхищение. Но…има едно „но”. Паркът наскоро изглеждаше  запуснат, неподдържан и слабо посещаван – основна причина да го поставим на 3-то място в нашата класация. Като изключим боклуците, паметникът на Димитър (Мите) Марков, първият организатор на Априлското въстание в Горна Джумая, е покрит с графити. И, разбира се, вместо венец могат да се забележат оставени чаша от кафе и вестник зад него. Идилия! На входа към мястото на самия паметник могат да се прочетат нашарените думи:

Тоя дето вика знаеш ли кой съм аз е никой”

Е…подобна мъдрост заслужава да се изпише със златни букви. Дано в скоро време видим някакви мерки от страна на общината.

Централна градска градина

Разбира се, любимо място за отдих на много благоевградчани. Допълнителен бонус са павираните алеи, фонтанчето, боулинг центъра и  хотел „Ален мак” наблизо. Детската площадка е винаги пълна с деца, така както и паркът е винаги пълен с хора като цяло. Няма как да не се пие по една биричка там, особено вечерно време. Паметникът на Пейо Яворов грее винаги под слънцето и така допринася допълнителен блясък на околната зеленина. Свежестта, поддържаността и непрекъснатият поток от хора изстрелват Централната градска градина на второ място. Идеално място за разходки и…влюбване. Вие си знаете!

Парк „Бачиново”

Безспорно зелената перла, Едемът, Райската градина на Благоевград. Дори и столичани ни завиждат за „Бачиново” и не без основание. Там има от всичко по много. Няма човек, който да не изпита възхита и да се почувства свеж, бродейки по алеята чак до самия парк с езерото и разнообразните лебеди и патици. Малка радост за лакомниците са бутките с пуканки и захарен памук. Фитнес уредите,  пейките и самото езеро дават злато в сърцето на всеки благоевградчанин. Въженият парк е може би една от най-големите атракции през последните години ведно с водните колела във формата на лебед. Всъщност паркът е венецът. Разковничето е в алеята, която може да се нарече път към Рая. Зеленото те залива докато ти бягаш или просто ходиш. Басейнът и ресторантите са бонус за лятото. Неслучайно там се намира и детска градина „Детелини”. Площта на самия парк заедно с алеята е мащабна. Всеки благоевградчанин се радва на бистрата вода от чешмата в началото. За децата на самия парк има детска площадка. Със сигурност по някое време ще се появят и надуваемите водни топки, в които малките посетители ще влизат и ще газят водата на езерото.

Усеща се стремежът паркът да се винаги поддържа като градско богатство. Така парк „Бачиново” съвсем заслужено се нарежда на първо място в нашата класация.

Парк Бачиново, есенна снимка