Квартали на Благоевград

Жилищните квартали на Благоевград

Квартал “Eленово”

Elenovo Center

Квартал Еленово е кварталът с най-много жители в Благоевград. През последните години бележи значителен ръст на нови кооперации, съответно и на много нови жители, придошли от съседни градове и села.

Квартал “Струмско”

Към 1880 г. на югозапад от Горна Джумая /Благоевград/ между устието на р. Бистрица и поречието на р. Струма е имало малко селце с 15 български, 10 турски и 5 куцовлашки къщи под името „кара Чифлик” – символ на мизерията на българското население, живеещо там.След освобождението от турско робство броят на хората в с. Струмски чифлик се увеличава.”Кара Чифлик” или село Струмски Чифлик е с това си име до 1951 година , когато е преименувано на село Струмско.1971 година с.Струмско е присъединено като квартал на Благоевград , и по късно преименувано в квартал “9-ти Септември“.1976 година започват изграждането на жилищни блокове в младия квартал, но и днес в долния край на квартала е скътана и оцеляла старата част, която търпи нови промени.

Квартал “Грамада”

Кварталът е разположен в западната част на града. Грамада е основана вероятно в началото на 19 век от преселници от Пиянец. В 1895 година е открито училище в частен дом – днешното ІV Основно училище „Димчо Дебелянов“.

При избухването на Балканската война в 1912 година двама души от Грамада са доброволци в Македоно-одринското опълчение. В селото влизат български части на 5/8 октомври 1912 година. След 1913 година селото остава в България. След 1920 година в Грамада се заселват власи от рилското село Арзач. През 1954 година селото е присъединено към Благоевград.

КВ. ВАРОША

Кварталът е построен през втората половина на 18-и век на левия бряг на река Благоевградска Бистрица от занаятчиите и търговците като българската махала на Горна Джумая, старото име на града.

Кварталът е изграден от традиционните за възрожденската епоха дърво и камък и носи усещане за непреходността на българската история. През 80-те години на миналия век квартал Вароша е възстановен, за да придобие днешния автентичен архитектурен облик на сградите и улиците.

Жилищен Квартал “Ален Мак”

Квартал Ален мак е в непосредствена близост до най-големият квартал на Благоевград, Еленово.

Училището, което е в този квартал е  ОУ Пейо Крачолов Яворов – Благоевград

Жилищен Квартал “Орлова Чука”

На тази снимка е показана гледка от квартал Орлова Чука

Орлова Чука е в непосредствена близост до кв. Еленово

Квартал “Плажа”

Кукери от квартал “Плажа”

Жилищен квартал “Изгрев” – познато още като с. Айдарово

Този квартал е един от най-новите на Благоевград. Повечето от Вас го знаят като с. Айдарово, или с. Изгрев

Ж.К. Освобождение

Жилищен квартал Освобождение се намира в близост до най-големият университет в Югозападна България, а именно Югозападен университет “Неофит Рилски”. Води се като един от най-младите квартали и е заселен предимно от младежи, студенти и млади семейства.

Ж.К. Освобождение – Балгоевград, панорамна снимка

Предел махала

Кварталът е известен  с това, че се населяма предимно от жители от ромски произход.

В него е разположен благоевградският зоопарк.