Тържествено бе отбелязан традиционният китайски Празник на фенерите в ЮЗУ „Неофит Рилски“

На 27 февруари 2024 г. в Класна стая „Конфуций“ към Филологическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе тържество по повод Китайската нова година и традиционния китайски Празник на фенерите. 

Официални гости на празника бяха професор Лиу Сиумин, директор на Институт „Конфуций“ – София, и д-р Янг Тян, началник на отдел „Образование“ в посолството на Китайската народна република в България.

Празникът беше официално открит от доц. д-р Радослав Цонев, декан на Филологическия факултет, който благодари на специалните гости, на асистент Христина Думбанова и преподавателката по китайски език Ли Бо за подготовката по провеждането на тържеството, на момичетата от Пиринския танцов ансамбъл „Вихрен“ към Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“ – Благоевград, чийто художествен ръководител е докторантът във Филологическия факултет Борислав Мутафчийски, на българските студенти, които изучават китайски език, на специализантите от Китай, които усъвършенстват българския си език в университета, на студентите и преподавателите от Филологическия факултет и Факултета по изкуствата към Югозападния университет за тяхната помощ при организирането на събитието, на всички присъстващи гости.

Много сърдечни думи бяха казани от проф. Лиу Сиумин и д-р Янг Тян, които говориха за отличното сътрудничество между Институт „Конфуций“, посолството на Китайската народна република в България и Югозападния университет „Неофит Рилски“. За възможностите български студенти да продължат обучението си в Китай и китайски студенти да учат и специализират в Югозападния университет. За годишните стипендии, които посолството на Китайската народна република в България дава на най-изявените български студенти по китайски език в ЮЗУ „Неофит Рилски“.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: