София-област обяви грипна епидемия от 25 януари до 1 февруари

София-област обяви грипна епидемия от 25 януари до 1 февруари 2024 г. Заповед за това е издадена днес (24 януари) от директора на РЗИ-София д-р Розалина Чобанова.

Решение е взето на 23 януари след заседание на Областния кризисен щаб за борба с грип и ОРЗ, съобщава бТВ. В началото на седмицата заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в областта е била 312 на 10 000 души от население.

Временните противоепидемични мерки са съгласувани с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Те включват преустановяване на женските и детски консултации, на свижданията в болниците и домовете за социални грижи, на имунизациите и реимунизациите.

Освен това децата, които посещават ясли и градини, ще бъдат подлагани на стриктен контрол, като болните ще бъдат връщани. В болниците пък трябва да се спазват стриктно всички мерки за борба с грипа и ОРЗ.

Временните противоепидемични мерки ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на Софийска област, се казва още в заповедта.

Припомняме, че към момента общо седем области са обявили официално грипна епидемия – сред тях са Смолян, Пловдив, Габрово, Плевен, Варна и Бургас.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: