Прогресивно нараства броят на болните с остри вирусни инфекции в Пиринско

Прогресивно нараства броят на болните с остри вирусни инфекции в Пиринско.

„В момента има букет от вируси, които заразяват деца и възрастни. Грипоподобни вируси, аденовируси, респираторен синцитиален вирус, коронавирус – цялата палитра. Една група пациенти се оплакват от треска, висока температура, отпадналост, болки в мускулите и очите, които наподобяват грип.

Друга група са със симптоми като суха продължителна кашлица и втрисане, и най-често се оказва, че са заразени с Ковид, след като се направи тест. Има и наслагване на вируси, които се предават, когато има повече хора в затворени помещения. Типичен случай са пациентите, които, недоволни, че личният лекар не е изписал антибиотици, се редят при други лекари за рецепта. През тази седмица преобладават случаите на стомашно-чревни разстройства и повишена температура при децата, които обаче преминават за 3-4 дни.

Просто не можем да си вдигнем главите от работа. Пълно е пред кабинетите с чакащи за преглед”, заяви за „Струма“ педиатърът д-р Дафина Тачова, която е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пиринско.

По думите й, реактивността ни към атаката на „армията“ от вируси е нормална и предвидима, с оглед изолацията, в която бяхме по време на ковидната пандемия.

„Все още обаче не е установен официално грип в Пиринско”, заяви д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Благоевград.

„Иззели сме проби от няколко болнични отделения в Благоевградска област и от джипита, които ще отнесем в петък за изследвания за грип. Засега все още няма официално установен такъв. Има увеличение на вирусните заболявания, но за момента в рамките на нормалното. Още не можем да говорим за вълна при нас”, каза д-р Мончева и допълни, че в детските градини и училищата се прави регулярно сутрешен филтър от медицинските сестри.

Вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград е пълно с болни, включително и с пневмонии, като във вторник заетите легла са били 30, а вчера, сряда – 27, заяви завеждащият на отделението д-р Румен Кондев.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: