Пациентите ще могат да проверяват по електронен път издадените им протоколи за лекарства

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дава възможност чрез нова електронна услуга здравноосигурените лица да проверяват статуса на издадените им по електронен път „Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК“ (е-протокол). Това съобщават от НЗОК на сайта си. Пациентите ще могат да проверят номера на протокола, датата на протокола, вида на документа и неговата валидност, както и допълнителна информация, свързана с процеса на разглеждане и одобряване на протокола и причините за отхвърляне, в случай че протоколът е отказан за одобрение. Справките се осъществяват чрез идентификатор на пациента и национален референтен номер на е-протокола.

Нова е-услуга е осъществена от „Информационно обслужване“ АД и е достъпна на сайта на НЗОК, рубрика „Е-услуги на НЗОК“, „Справка за статуса на Е-протокол“.

Процесът по издаване на електронни протоколи за скъпоструващо домашно лечение започна на 24 февруари 2023 г. Е-протоколите заместиха използваните хартиени протоколи за отпускане на медикаменти за скъпоструващо домашно лечение, като целта беше улесняване на пациентите и лекарите. Чрез въвеждане на е-протоколи отпада задължението на пациентите да посещават Районната здравноосигурителна каса и да представят медицинска документация за заверка на протокол. Отпадна и ангажиментът на пациентите да съхраняват и да предоставят в аптеката хартиените протоколи при получаване на изписаните им медикаменти.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: