Денис Чапкънски извади кръста от водите на река Струма в Симитли

В студените води на река Струма в Симитли влязоха много смели момчета и мъже, за да извадят Кръста, но пръв до християнския символ стигна Денис Чапкънски.

Отец Спас отслужи Богоявленската служба, а ритуала по освещаване на водата се проведе на моста над реката.

Малко преди да започне търсенето на кръста във водата, свещеникът благослови всички смелчаци, решили да нагазят в ледените води на Струма на Богоявление.

По традиция, както всяка година, така и тази, кметът на общината Апостол Апостолов дари късметлията Денис със златен кръст и синджир.

Всички момчета и мъже, осмелили се да влязат в студените води, както и голяма част от наблюдаващите на моста и по брега на реката, отидоха лично да поздравят късметлията и да му пожелаят да бъде здрав през новата година.

Общинска администрация и кметският кабинет бяха първото място, на което бе посрещнат младият късметлия.

Кметът Апостолов му пожела да е здрав и благословен и новата година са му донесе много късмет.

От години традицията в Симитли повелява – младежът или мъжът, спасил Богоявленската светиня, да дарява част от събраните средства от обиколката си из домовете за избрана от него благотворителна кауза или за облагородяване на родния град. Традицията ще бе продължена и Денис, който също ще дари средства за каузата.

Ритуалът имаха възможността да наблюдават десетки жители и гости на Симитли, които с интерес следяха кой ще бъде тазгодишният късметлия.

До няколко дни Йордановският кръст ще стигне до всяка къща в града.

Преди хвърлянето на кръста в реката, отец Спас отслужи света литургия в храм “Рождество Богородично” – град Симитли и проведе традиционния търг за църквата в Симитли, като „продаде“ за ден свещения кръст и икони.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: