Лекувайте се със смях

В медицинската практика са документирани редица случаи, при които смехът е успял да спре или сериозно да тушира болката.

Може да ви звучи абсурдно, но смеейки се, може да се спасите от много болести. В медицинската практика съществуват доста примери за ефекта от веселието.

Лекари от цял свят са убедени, че методът е ефикасен и освен това приятен. Смехът работи като вътрешно тяло, което регулира дейността на различни органи. С негова помощ могат да се превъзмогнат някои здравословни проблеми:

– Безболезнено раждане

Все по-често учените съобщават за жени, които са успели да родят безболезнено, и то по естествен път. Научното обяснение е, че смехът действа благоприятно на различните мускули (особено на коремните и на диафрагмата), което значително подпомага по-бързата поява на детето. Американски специалисти са решили проблема с болезненото раждане, като са препоръчали и оставили книги с вицове в различни родилни отделения.

И когато майките раждат, докторите им четат и ги карат да се смеят. Така времето на раждане преминава по-бързо и много по-лесно, а мъките скоро се забравят.

– Полезен е за диабетиците

Доказано е, че когато човек се смее на трапезата, нивото на кръвната захар спада. Това би могло да бъде от особено значение за пациентите с диабет от тип две. До този извод стигнали научни изследователи от Япония. Те обаче все още не могат да обяснят как точно смехът действа на кръвта и балансира захарта. По всяка вероятност според тях той оказва влияние върху системата на невротрансмитерите в мозъка, която контролира метаболизма и нивата на глюкоза. По препоръка на същите учени хората със захарна болест трябва не само да спазват подходяща диета, физическа активност, за да поддържат нормални нива на глюкоза, но и по-често да се смеят, защото стресът е фактор, който повишава нивото на захарта. Положителните емоции и смехът оказват благотворен ефект върху нивото на глюкозата.

– Ефект при болката

Освен за диабетици смехът се препоръчва и при лечение на болката. В медицинската практика са документирани редици случаи, при които смехът е успял да я редуцира и дори да я унищожи.

Какво е научното обяснение? Когато се смеете, във вашия организъм се произвеждат ендорфини, известни като хормони на щастието. Именно те помагат за облекчаване на болката независимо от нейната локализация. Това намалява нивото на нежеланите хормони на стреса и отпуска мускулите. Препоръчва се и смях на работното място, който зарежда организма с позитивни емоции и ефективно бори стреса и умората.

– Силата на филмотерапията

В едно проучване сред типа пациенти били прожектирани комедийни филми и сериозни с тъжен край.

Оказало се, че пациентите, които са гледали комедия, през следващите два дни пиели по-малко болкоуспокояващи. Останалите продължили да взимат редовната си доза лекарства и не се чувствали особено добре. Тогава лекарите решили да наложат следната терапия – на по-възрастните хора, които страдат от хронични болки, да се прожектират 20-минутна комедия три пъти седмично в продължение на два месеца. Резултатът бил поразяващ – 80 на сто от тях заявили, че болките им значително са намалели и приемът на болкоуспокояващи драстично ограничен.

В борбата с физическите болки обаче най-добри резултати са постигнати, когато хората сами избират комедийните филми според своя вкус.

– Какво още издават специалистите? Смехът и чувството за хумор:

– понижават кръвното налягане при хора с хипертония;

– подобряват кръвообращението;

– укрепват имунната система и сърцето;

– влияят благотворно на функциите на нервната система;

– насърчават освобождаването на хормоните на щастието – ендорфини.

Източник: Труд

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: