Звезден дъжд след седмица

Второто и последно за 2011 г. пълно лунно затъмнение е в събота. Продължителността му ще е 51 мин. Четири дни по-късно е максимумът на метеорния поток Геминиди, информира “Монитор”. Лунно затъмнение има, когато естественият спътник на планетата ни влезе в нейната сянка. То е пълно, когато сателитът се намира изцяло в земния „шлейф”.

Всъщност Луната не изчезва съвсем, а става червеникаво-кафява, защото слънчевите лъчи се разсейват в земната атмосфера и част от тях я осветяват. На 10 декември Селена попада в сянката на Земята в 14:45 ч. Началото на пълното затъмнение е в 16:06 ч., максимумът – в 16:31 ч., краят – в 16:57 ч. Спътникът ще излезе от земната сянка в 18:17 ч.

В България Луната ще изгрее малко преди края на пълното затъмнение, т.е. ще наблюдаваме само финала на интересното природно явление. Затъмнението свършва заедно с края на астрономическия полумрак, когато Луната е на 26 градуса над хоризонта. Освен у нас то ще се наблюдава в останалите европейски държави, Източна Африка, Азия, Австралия и Аляска.

Според астрологията лунните затъмнения са лоши събития. Днешното е в 18-ия градус на зодиакалния знак Стрелец и крие опасности най-вече за родените на 10 декември. Да внимават също Девите и Рибите, появили се на бял свят на 10 септември и 10 март, понеже техните знаци са на 90 градуса от Стрелеца. По-уязвими са представителките на нежния пол, защото Луната символизира женското начало.

През нощта на 13 срещу 14 декември е максималната активност на един от най-красивите метеорни потоци – Геминиди. Следите на падащите звезди, които са ярки и сравнително бавни, ще сочат звездата Кастор от съзвездието Близнаци.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: