Затягат контрола над доставките на храни

Затягат контрола на доставките на храни. Нова наредба предвижда въвеждане на регистър на доставчиците и промяна в начина на превоз. От българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обявиха, че са против новите правила, защото забавят работата, създават нови разходи и административна тежест.

Използването на контейнери ще е задължително и за доставчиците, които използват велосипеди и мотопеди. Дали се спазват правилата ще следят от Агенцията по безопасност на храните, съобщава Нова тв.

„Ако храните ще се транспортират до краен клиент в рамките на 2 часа извън хладилно съхранение, те трябва да използват чисти хранителни контейнери, които да подлежат на редовна дезинфекция, така че хигиената да бъде гарантирана. Изискваме тези контейнери да бъдат брандирани с логото на доставчика на храна, така че да е ясно разпознаваемо на клиента коя е фирмата, отговорна за неговата доставка, така че при възникване на инцидент с храни да може да бъде подведен точният бизнес оператор под отговорност”, обясни д-р Кремена Стоева от Българската агенция по безопасност на храните.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация очакват с новата наредба да се въведат и нови такси за бизнеса.

„Над 40 са таксите и изискванията, които той трябва да спазва. И всяко едно нещо, особено в този момент, в който хората едва оцеляват. Лично за мен и за организацията е неразумно. Ние ще настояваме за преразглеждане на тази наредба и взимане под внимание на нашето становище”, заяви Атанас Димитров, зам.-председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

От Агенцията по безопасност на храните отговарят, че доставки ще могат да правят само фирми, които са регистрирани по Закона за храните. Те ще бъдат включени в публичен регистър.

„Тези оператори ще продължат да извършват дейността си без да има нужда от плащане на нови такси и нови регистрации. Съответно новите бизнес оператори трябва да се регистрират по правилата на новия Закон за храните”, обясни д-р Кремена Стоева.

От Агенцията по храните ще проверяват и дали доставчиците имат здравни книжки. Наредбата е публикувана за общественото обсъждане до 9 ноември.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: