Сдружението на Югозападните общини провежда работна среща по проект „Балканска вело пътека – BVT-13”

Днес от 09.00 часа в заседателната зала на х-л „Кристо”, гр. Благоевград, Сдружението на Югозападните общини започна работна среща по проект „Балканска вело пътека – BVT-13”.

Целта на срещата е да се надградят постигнатите резултати по проекта чрез разработване на бъдещи съвместни проектни предложения в рамките на създадената международна мрежа за изграждане и популяризиране на основното трасе и алтернативните маршрути на южната част на „Пътя на желязната завеса”.

В срещата участват представители на партньорите по проекта- Сдружение на Югозападните общини, Сдружение „Карпати Байк” – Румъния, Бизнес информационен и консултантски център – Сандански, Община Като Неврокопи – Гърция, Център за развитие на Източния планов район – Македония и Център за развитие на Югоизточния планов район – Македония.

До момента, в рамките на проекта, се определиха заинтересованите страни; създаде се мрежа за развитие и популяризиране на велосипедния туризъм; проведоха се работни срещи в България, Румъния и Гърция; направи се оценка на туристическите ресурси в региона, окончателно се дефинира южното трасе на европейски велосипеден маршрут №13 „Пътя на желязната завеса” в пограничния регион на България, Румъния, Гърция и Македония; определиха се алтернативните маршрути; разработи се План за действие за десетгодишен период.

Пътеката „Пътя на желязната завеса” (ICT) включва поредица от национални и транс-гранични защитени зони покрай бившата „Желязна Завеса”, преминаваща през много страни, включително 14 страни – членки на ЕС. Тя свързва паметници, музеи и съоръжения, които са исторически символи на разделена Европа и на мирната обединителна революция в Централна и Източна Европа. Инициативата ICT „Пътя на желязната завеса” представлява най-дългия път от световното културно-историческо наследство и може да допринесе за популяризиране на Европейската идентичност чрез нейните богати исторически, културни и природни ресурси /за повече информация посетете www.ironcurtaintrail.eu/.

Проектът е съ-финансиран от Европейския съюз, Главна дирекция „Предприятия и индустрия”.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: