В РИМ-Благоевград представят сборника „Гласовете ви чувам. Личностите на гимназията и България”

Днес от 11:00 часа, в конферентната зала на Регионален исторически музей – Благоевград ще бъде представен новоизлезлия от печат сборник „Гласовете ви чувам. Личностите на гимназията и България”.

Книгата съдържа докладите от националната научна конференция, проведена през месец април 2010 г. по повод 130 години от основаването на Солунската българска мъжка гимназия, чийто наследник сега е Национална хуманитарна гимназия „Св.Св.Кирил и Методий” в Благоевград. Научните статии са на 53 учени и специалисти от изследователски институти, висши училища, музеи и архиви в България, както и потомци на преподаватели и възпитаници на Солунската мъжка гимназия.

В сборника могат да се прочетат спомени на наследници на видни възрожденски фамилии – Олга Пърличева, Димитър Яранов, Елисавета Миладинова, Христо Матов.

В над 500 страници любознателният читател ще се срещне с изключителни личности, със събития и факти от историята на българското училище, които предизвикват рядко радващото ни чувство на национална гордост. 

Регионален исторически музей – Благоевград ще покаже в изложба, посветена на Деня на народните будители, стари оригинални издания на учебници и учебни помагала от книгоиздателството на Христо Данов, няколко оригинални издания на сборника на братя Миладинови „Български народни песни”, спомени от Арсени Костенцев и други печатни издания.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: