След 10 дни единствено самоизгасващи цигари на пазара

След десет дни цигарите, които пушим у нас и в целия Европейския съюз трябва да изгасват сами, когато са оставени за повече от минута, съобщи BTV. След 17 ноември Комисията за защита на потребителите ще започне първите проверки на производители, вносители и търговци дали цигарите отговарят на най-новия европейски стандарт за пожарна безопасност. Новият стандарт няма да е повод за ново поскъпване на цигарите, твърдят производители и вносители.

Производителите на цигари имаха една година гратисен период да организират производството на цигари, така че те да са направени само от новата специална самоизгасваща хартия.

Хартията е отпечатана с две зони при които, когато цигарата гори, при допир с повърхност се намалява горенето и цигарата загасва. Европейската комисия е обявила статистически данни за възникване на малко повече от 60 пожара годишно в ЕС.

Освен производителите, Комисията за защита на потребителите ще следи стриктно и вносителите, дистрибуторите и търговците на дребно да не продават залежали партиди, които не са направени със самоизгасващата хартия. За производителите глобите стигат до 25 хиляди, а за магазините – до 10 хиляди.

„Ще задължаваме производители и вносители в ролята на виновни лица сами да си унищожават цигарите, когато не отговарят на изискванията, в присъствието на служител от комисията”, обясни Виктория Димитрова, КЗП. На новия евростандарт със сигурност няма да отговорят продаваните по пазарите контрабандни цигари. Борбата с контрабандните цигари е поверена на митниците.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: