Световен ден против расизма и антисемитизма

Днес се навършват 73 години от началото на Холокоста. Както винаги и тази година по цял свят ще бъде честван Световният ден против расизма и антисемитизма. Нека си спомним за една от най-ужасяващите несправедливости в историята на човечеството.

Този днес се чества предимно в Европа от 1988 година, по инициатива на европейската мрежа за борба с национализма, расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията “Обединени за действия между културите”.

Годишнина от “Кристалната нощ” в Германия (1938 г.), когато е извършен един от най-големите
погроми срещу евреите.

Годишнина от “Кристална нощ” в Германия.

В нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 г. верните на Хитлер немците извършват погром над евреите в Германия и Австрия. Много еврейски домове, магазини и жилища са разбити – по-точно счупени са стъклата им. Именно заради изпочупените стъкла, нощта се нарича “кристална”. Погромът е осъществен по лична заповед на Хитлер и при организационното участие на Гьобелс и Химлер и е представен като стихиен израз на народния гняв. Поводът е убийството на съветник на немски посланик.

Разрушени са 267 синагоги и 815 магазина, управлявани от евреи. Над 30 000 евреи са арестувани и хвърлени в концлагери, 36 човека са убити. Впоследствие възниква един “мит”, че Гьобелс и Химлер организирали този погром без знанието на Хитлер и той като научил много се ядосал.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: