Министър Вълчев: При 20% ученици с респираторни симптоми ще се затваря цялото училище

При 20% ученици със симптоми, сходни на COVID-19 или грип, ще се затваря цялото училище. Това каза образователният министър Красимир Вълчев по бТВ.

Сезонните грипове и коронавирусът ще доведат до усложняване на обстановката и затова е избрано това правило, добави той.

Ако се взимат решения за затваряне на училището, най-малките деца да са последни, това ще е алгоритъмът, обясни образователният министър.

Засега маски в час не се предвиждат, а в двора на училището при смесване на паралелките, каза още Вълчев.

Той уточни, че при провеждане на заниманията навън децата няма да са с маски, а по-скоро, докато чакат родителите си след часовете.

300 са положителните проби на ученици, а 293 на учители. Учениците и децата в детските градини са 10 пъти повече от педагозите, обясни още образователният министър.

Това означава, че учениците по-рядко се заразяват или боледуват безсимптомно, добави той.

Ще се осигурят 16 хиляди устройства, които да си закупят училищата на първо време. Ще се ползват за ученици и учители в класните стаи в електронна среда, ще се раздават и на ученици, които нямат.

Отделно ще се закупят още 80 хиляди, като над 90 хиляди лаптопа се очаква да имаме до пролетта, обясни Вълчев.

40 хиляди деца не са имали достъп до онлайн обучение за миналата учебна година, бройката може и да е същата, ако вземем всички училища, обясни министърът.

Той поясни, че това е свързано с нежеланието на самите деца да посещават учебното заведение, както и на родителите им. Вълчев добави, че помощите остават обвързани с присъствието, но и че семействата работят.

Образователният министър призна, че са закъснели мерките към тези семейства, но и че се работи за връщане на децата в клас. Вълчев обясни, че и през лятото голяма част от тези ученици не са идвали за обучението навън в дворовете на училищата.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: