Маските на открито стават задължителни в цяла Италия

Италия направи задължително носенето на предпазни маски на открито в цялата страна в опит да ограничи ръста на инфекциите от COVID-19, съобщи италианското здравно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

След овладяването на епидемията чрез въвеждане на строга карантина между март и май, сега Италия е изправена пред траен ръст на новите случаи през последните два месеца. През последната седмица страната съобщаваше за над 2400 новозаразени дневно, показват данни на Ройтерс.

Указът, въвеждащ задължително носене на маски на открито, ще влезе в сила от днес, съобщи премиерът на Италия Джузепе Конте. Ако маската не се носи, то ще има глоба, достигаща до 1000 евро. Конте поясни, че маската ще може да се сваля, само ако човек се намира навън дълго време сам. Премиерът каза, че мярката се въвежда, за да не бъде отново ограничена социалната и производствената дейност в страната.

Конте препоръча настоятелно на сънародниците си да носят маски и у дома, защото това помага за предпазването и на техните близки, но поясни, че това е само препоръка, защото правителството не може да регулира и поведението вкъщи на италианците. Премиерът каза още, че регионалните власти ще могат да втвърдяват съществуващите на национално ниво антикоронавирусни мерки, но няма да имат право да ги отменят едностранно.

Няколко италиански области, включително Лацио, около столицата Рим, вече направиха носенето на маски задължително.

Италия е регистрирала най-голям брой починали от COVID-19 в континентална Европа с над 36 000 потвърдени смъртни случая от началото на епидемията на 21 февруари. Дневният прираст на новозаразени в момента в Италия обаче е много по-нисък от този в други големи европейски страни като Франция, Испания и Великобритания.

Италианското правителство прие също указ за удължаване на извънредното положение заради COVID-19 до 31 януари. Първоначално се предвиждаше то са приключи в средата на октомври.
Извънредното положение дава по-големи правомощия на централното правителство, което улеснява властите да заобикалят бюрокрацията, възпрепятстваща процеса за вземане на решения в Италия.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: