САЩ разглежда България като център за сигурността на Балканите

Министър Цветан Цветанов се срещна с Кристофър Пейтър – координатор по проблемите на киберсигурността в Държавния департамент

Сътрудничество с ФБР, Сикрет сървис и другите правоохранителни агенции на САЩ в областта на превенцията на киберпрестъпленията е интензивно и ползотворно. Конкретен израз са постигнатите резултати за пресичане мрежи за разпространение на детска порнография, кражба на самоличност и злоупотреби с лични данни. Оценката беше направена по време на среща на министър Цветан Цветанов с Кристофър Пейтър – координатор по проблемите на киберсигурността в Държавния департамент. В разговорите участва и директор Мари-Бет Морган, отговаряща за киберстратегия на Министерството на отбраната на САЩ. Бяха обсъдени възможностите за развитие на национална платформа за киберсигурност с подкрепата на партньорите от САЩ.

Българският вътрешен министър запозна събеседниците си с резултатите от Регионалната конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа, на която страната ни беше домакин наскоро. Увеличаването на потребителите на Интернет и обезпечаването на сигурността на пространството изисква сътрудничеството на национално и международно ниво – подчерта министърът. Необходимо е сътрудничество с неправителствения сектор и бизнеса.

Кристофър Пейтър изрази задоволство от провеждане на срещата и подчерта, че България е стратегически партньор с особено важна роля в региона. На Балканите САЩ разглежда България като център за сигурност. Пейтър благодари на министър Цветанов за сътрудничеството до момента и изрази убеденост, че то ще продължи да се развива и в бъдеще.

В рамките на визитата в Лондон министър Цветанов проведе среща в службата за разузнаване и сигурност на Обединеното кралство. Той връчи награда на директора Сър Джон Соуърс в знак на благодарност за отличното сътрудничество.

Снимка: МВР

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: