Стрес ни мори на работното място

Над 40% от работещите българи се оплакват от стрес в работата, а 60% страдат от обща умора. Въпреки това 87% твърдят, че са удовлетворени от условията на труд. Това показват резултатите от Националното изследване за условията на труд в България, осъществено по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа”, съобщи Монитор.

Причината за разминаването в тези цифри е, че повечето от анкетираните хора се страхуват да не загубят работата си в кризата.Проучването е проведено през 2010 г., когато страната ни се намираше в условия на икономическа криза, обясни шефът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

Данните показват още, че в резултат на напрежението в службата около 25% от хората имат проблеми със съня и са раздразнителни. Около 27% от наетите във всички икономически сектори

РЕДОВНО СЕ ТРУДЯТ НАД 10 ЧАСА НА ДЕН

а около 30% са на работните си места дори в събота и неделя. Освен това българите масово работят на високи обороти. „Нашето законодателство регламентира 20 различни режима на труд. Работодателите обаче масово товарят хората с много работа, която трябва да се свърши в кратки срокове. Те по никакъв начин не компенсират техния извънреден труд. Това обаче не води до повишаване на ефективността и производителността”, категоричен е Иван Нейков.Като цяло 30-33% от служителите имат проблеми със здравето си – страдат от влошаване на зрението, болки в гърба, мускулни болки и главоболие. Сред най-рисковите сектори на труд са селското и горско стопанство, добивната и преработващата промишленост, образованието, здравеопазването, държавното управление, създаването и разпространяването на информация. От общо 50 отрасли в българската икономика

14 отрасъла са рискови за здравето на хората

Колко по-ниско е образованието на хората, толкова по-нереална е оценката им за риска, който носи упражняваната от тях професия. Висшистите са много по-критични и с ясна представа за условията, в които се трудят, каза още Нейков. По думите му изследването е показало още един парадокс. Около 80% от хората се смятат за достатъчно квалифицирани, за да си свършат добре работата. В същото време работодателите твърдят, че нямат достатъчно квалифицирани работници.

Една от положителните оценки в доклада е свързана с оценката на женския труд. Оказва се, че дамите много по-бързо влизат в час с новите технологии. Те по-често използват компютри в работа си от мъжете. Очакванията са много скоро процентът на жените и мъжете, заемащи ръководни постове, да се изравни. Дамите не се примиряват с по-ниското заплащане и все по-често успяват да докажат, че са по-добри работници от мъжете.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: