Андрей Новаков от МГЕРБ-Благоевград трупа опит в Южна Корея с делегация от Министерство на образованието

Българската делегация беше на посещение в азиатската страна по правителствено споразумение, подписано между нашето образователно министерство и южнокорейското Министерство на равенството между половете и семейството. Групата, ръководена от зам.министъра Петя Евтимова и членове Иван Модев-изпълнителен директор на Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”, Яничка Труева-директор на дирекция „Младеж” в МОМН и младото дарование Андрей Новаков. „Посетихме тяхното министерство и над 12 институции, които се занимават само с младежки политики като образование, намиране на работа и пр. В един от Националните младежки центрове в гр. Чеонан ме впечатли прилаганата специална програма за обучение на млади лидери. Системата е следната: ако в някое дете бъдат забелязани потенциални лидерски качества, с него се започва работа по тази програма и по думите на президента на центъра го подготвят за национален, дори световен лидер”, сподели впечатленията си А.Новаков.

Той коментира още, че думата „политика” в Южна Корея не е мръсна дума, а точно обратното – съществуват множество подобни школи, в които се развиват лидерските заложби на южнокорейските младежи, за каквито се приемат децата от 9 до 25 годишна възраст. Ето защо смята, че и в Благоевград спокойно може да се пренесе практиката за работа с млади хора, които видимо притежават качества да бъдат лидери на своето време.

Българската делегация е посетила и т.нар. Агенция по заетостта на младите хора, специализирана в обучаването и намирането на работа само на младежи. Младият гербер обясни, че в азиатската държава се наблюдава същата ситуация като в България – държавната работа е много по-стабилна от тази в частния сектор, но малко по-ниско платена. Идентична е картината по отношение на безработицата като у нас – на национално ниво безработицата им е 3%, а младежката безработица – около 7%, тоест младежката безработица е двойно повече от общия процент.

Освен перфектната организация и стриктност в работата на южнокорейците, А.Новаков е впечатлен и от тяхното гостоприемство, бит и традиции. „Не можеш да отидеш да се нахраниш в близкия ресторант например, защото ще обидиш домакините, независимо че кухнята им е специфична, с каквато не сме свикнали. Там уважението към другия е издигнато в култ и пристъпването на нормите може да доведе и до дипломатически скандал”, коментира той.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: