Община Благоевград спечели 4,8 млн. лв. за ремонт на 8 училища и 4 детски градини

Община Благоевград спечели проект за енергийна ефективност в образователната инфраструктура, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”. Проектът е на стойност 4 821 078 лв. От тях близо 4 000 000 лв. се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие, останалата сума осигурява Общината.

Средствата са предназначени за внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградите на осем училища – IV ОУ “Димчо Дебелянов”, V СОУ “Георги Измирлиев”, VI СОУ “Иван Вазов”, VII СОУ “Кузма Шапкарев”, VIII СОУ “Арсени Костенцев”, IX ОУ “Пейо Яворов”, XI ОУ “Христо Ботев” и училищната база, ползваната съвмествно от МГ “Акад. Сергей Корольов” и ЕГ “Акад. Людмил Стоянов”.

По проекта ще бъдат ремонтирани и четири детски градини – ЦДГ № 6, ОДЗ № 2, както и ОДЗ № 4 и филиалът към детското заведение.

На сградите ще бъде извършена топлоизолация на външни стени, топло и хидроизолация на покриви, газификация.

Срокът за изпълнение на всички дейности по проекта е 24 месеца след подписване на договора, уточняват от кабинета на кмета Костадин Паскалев.

Проектът на Община Благоевград е сред 23–те одобрени за финансаране от общо 51 внесени проектни предложения. За последните три години това е шестият проект, с който Общината печели финансиране по ОП “Регионално развитие”.

С изпълнението му общият обем на средствата от европейските фондове по ОП “Регионално развитие”, привлечени от община Благоевград, ще достигне 17.5 млн. лв.

Още 14.5 млн. лв. от европейските фондове са инвестирани по спечелен проект по ОП “Околна среда” за подмяна на ВиК инфраструктурата в 4 квартала в Благоевград.

С пари по ОП “Регионално развитие” бе основно рехабилитиран пътят Зелен дол – Българчево, в момента се ремонтират 5 социални заведения, извършва се ремонт на нов дом за възрастни хора в сградата на бившето Х ОУ, извършва се основен ремонт на Младежкия дом, започна и изграждането на нов парк в кв. “Струмско”, припомнят от общинска администрация.

До есента на 2011 г. ще бъдат основно ремонтирани 12 ключови улици в града и ще бъде изграден парк в кв. “Еленово”.

Източник:Дарик Благоевград

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: