176 години от рождението на Марк Твен

Днес се навършват 176 години от рождението на Марк Твен. Определян като един от най-значимите творци на американската литература.

Истинското име на писателя е Самюъл Лангхорн Клемънс. Роден във Флорида през 1835 г. Семейство на Самюил се мести в град край река Мисисипи, когато той е на 4 години.

Именно новото градче Ханибъл е първообразът на измисления от него Сейнт Питърсбърг от великите му книги „Приключенията на Том Сойер“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“. Още от детска възраст датират и спомените му за робството, което все още съществува в някои части на САЩ.

Марк Твен стартира кариерата си с писане на хумористични статии в местния вестник, собственост на един от братята му. Смъртта на един от братята му, която той сънува, става повод за интереса му към парапсихологията. След като го задълбочава, става член на Дружеството за психически изследвания.

През 1870 г. писателят се жени за съпругата си Оливия. Преместват се в Хартфорд. Там Марк остава до 1891 г. През този период публикува и едни от най-важните си творби – „Приключенията на Том Сойер“, 1876; „Принцът и просякът“, 1881; „Приключенията на Хъкълбери Фин“, 1884 и други.

Марк Твен има 3 дъщери. Много тежък удар за него е смъртта на една от тях – Сузи. Малко по-късно умират и съпругата му, и друга от дъщерите му.

През 1907 г. получава титлата доктор хонорис кауза от Оксфордския университет.

Умира на 21 април 1910 г. от сърдечен удар.

Интернет търсачката Google отбелязва  рождението на Марк Твен, с анимирано лого, с неговия най-запомнящ се герой Том Сойер.

Снимка1: Wikipedia

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: