Отбелязваме Европейския ден на донорството

Днес 22 октомври отбелязваме Европейския ден на донорството. Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, организирана от МЗ и ИАТ с подкрепата на БЧК, Националната пациентска организация, Българския съюз на трансплантираните, Нов Български университет и Националния дворец на децата.

Европейският ден на донорството е организиран за първи път през 1996 г. от проф. Филип Морел, който работи в Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантациите. Тези сложни операции са единственият шанс за живот на хиляди хора.

В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на орган или тъкани. У нас от животоспасяващите операции се нуждаят над 860 души, като най-много са чакащите за бъбрек – 807 човека. От 1998 г. Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа. Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави – Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция, Ирландия, Словения, Германия, Грузия. В България този ден се отбелязва за втора поредна година.

Честването на Европейския ден на донорството у нас ще започне в 12 ч. в парка Заимов в столицата, където се намира и градината на донорите. Там ще бъдат връчени награди на победителите в конкурса за детска рисунка на ученици от 7 до 12 клас, който започна на 15 септември. Темата беше мотото на Националната кампания в подкрепа на донорството – „Частица от теб може да бъде за някого целия свят”. В МЗ постъпиха над 270 рисунки от цялата страна. Най-много бяха от София – 47, Пловдив – 31 и Перник – 24. Десет от участниците ще получат награди, а самите рисунки заедно с още 20 ще бъдат изложени около градината на донорите.

За първи път през тази година награди ще бъдат връчени и на координатори по донорство. Отличени ще бъдат трима координатори за цялостен принос в развитието на донорството и един за високи резултати. Призовете ще бъдат връчени от зам. министърът на здравеопазването д-р Кирил Добрев и директорът на ИАТ доц. Силви Кирилов. В събота ще бъдат засадени и още две рози в памет на последните донори през тази година. С едноминутно мълчание и запалена свещичка ще бъде почетена и паметта на всички донори у нас. С помощта на РЗИ и БЧК подобни инициативи ще се извършат във всеки един областен град в цялата страна.

Повече за донорството и трансплантациите у нас може да научите на сайта на МЗ (рубриката „За пациента”), ИАТ и във фейсбук на страницата на Национална кампания в подкрепа на донорството.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: