Замърсяването води до преждевременно раждане

Бременните жени, живеещи в големи градове, имат 1/3 по-голям шанс да родят преждевременно заради замърсяването на въздуха и околната среда, сочи ново проучване.

Изгорелите газове от автомобилите и най-вече полицикличните ароматни въглеводороди /ПАВ/ са основният фактор за това и повишават риска от преждевременно раждане с 30%. Амониевият нитрат от селското стопанство и промишлеността пък го покачва с 21 %, докато бензолът и дизеловите изпарения – с 10%. Изследването също така отбелязва, че замърсяването е по-високо през зимата, отколкото през лятото, а крайбрежните градове имат по-чист въздух от тези във вътрешността.

“Резултатите ни показаха, че ПАВ имат огромно значение като замърсители и че източниците им, а не само трафика, допринасят за ръста на преждевременните раждания”, отбеляза авторът на проучването д-р Беате Риц. Изследването е проведено от екип на Калифорнийския университет, разгледал 100 000 раждания в радиус от 5 мили /8 км./ в Лос Анджелис, където въздухът е силно замърсен от автомобилния трафик. /БГНЕС

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: