Днес се навършват 9 години от атентатите на 11 септември

Съединените щати отбелязват деветата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г., предаде Асошиейтед прес.

На този ден през 2001 година 19 ислямски терористи, принадлежащи към терористичната мрежа Ал Кайда, отвлякоха 4 пътнически самолета и разбиха 2 от тях в интервал от 18 минути в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Кулите се сринаха до основи. Терористите разбиха третия самолет в Пентагона, а четвъртият падна в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказаха съпротива.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2973 души плюс 19-те терористи. Най-много хора – 2752, бяха убити при взривяването на кулите близнаци на Световния търговски център, припомня БТА.

В отговор на атентатите Съединените щати започнаха война срещу тероризма и приеха закона Патриотичен акт. Много щати също затегнаха антитерористичните закони и мерките за сигурност. Американски войски навлязоха в Афганистан и свалиха от власт режима на талибаните, който осигуряваше база на Ал Кайда.

Досега годишнината от едно от най-зловещите събития през този век, което повлия силно в политически, психологически и икономически аспект не само на САЩ, но и на целия свят, преминаваше в страната в обстановка на сериозен размисъл и изпразнени от политическо съдържание призиви за единство. Тази година, обаче, се очертава тя да бъде отбелязана в по-политизирана и конфронтационна обстановка от когато и да било, на фона на ожесточените дебати за евентуалното построяване на ислямски център с джамия в непосредствена близост от мястото, където се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център, и на плановете на малка американска християнска църква да изгори Корана.

Иначе, както и предишни години, официални церемонии са планирани на трите места, където терористите удариха. Президентът на САЩ Барак Обама ще присъства на възпоменанието в сградата на министерството на отбраната във Вашингтон, а вицепрезидентът Джо Байдън – на това на кота нула в Ню Йорк. Сегашната първа дама Мишел Обама и предишната Лора Буш (при управлението на чийто съпруг Джордж Буш младши бяха извършени атентатите) ще пътуват до Шанксвил, Пенсилвания, за да присъстват на церемонията на мястото, където се разби четвъртият отвлечен от терористите самолет.

Източник: Darik News

Снимка: kliuki.info

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: