Започна ремонтът в два социални дома в Благоевград

Строители започнаха преустройството на сградата на X –то основно училище в кв.”Струмско”. За 4 месеца тя трябва да се превърне в уютен дом за 87 възрастни хора, предоставящ на обитателите си всички удобства и услуги, на които се радват връстниците им в европейските страни. 1 126 432.66 лв. безвъзмездна помощ от ЕС ще бъдат вложени за преобразяването на сградата. Ремонтът, след провеждане на открит конкурс бе възложен на фирма “Маргарита–П-Петрун Костадинов”. Договорът с нея бе подписан на 22 юни и вече тече 4-месечния срок за приключването му. бъдещия филиал на Дома за възрастни хора “Св. Мина” – с. Падеж.

photo_verybig_548984.jpg

На всеки от етажите на бъдещия филиал на Дома за възрастни хора “Св. Мина” – с. Падеж ще има кухненски бокс за приготвяне на храна, кът за хранене, дневна и кът за гледане на телевизия. По 12 са стаите, в които ще бъдат настанявани възрастните хора на първи и втори етаж, на третия те са 14. Всички стаи са с южно изложение и със самостоятелна баня и санитарен възел. На първия етаж ще е разположен приемния сектор с фоайе, на втория са помещението за терминално болни и амбулаторията. Обособен е център за лечебно – процедурни отделения, който съдържа помещения за кинезитерапия, физиотерапия. Процедурните отделения са проектирани с необходимите санитарно – технически устройства и съоръжения, улесняващи движението и приемането на процедури от трудно подвижни обитатели.

На всички етажи ще бъдат изградени тераси. Дома ще разполага с паркинг, места за специализирани автомобили, рампи за достъп на хора с увреждания.

Ще бъде подменена дограмата, ще се ремонтира покрива, ще бъде направена топло и хидроизолация.
Започнал е и ремонтът на сградата на Дневен център за възрастни с увреждания „Зорница”, който ще извърши Фирма “Диана- 7” ООД. Стойността на предвидените строително-ремонтни дейности е 54 466,45 лв., срокът за изпълнение е един месец. Ще бъдат извършени дренаж на сградата и отстраняване на течове; основен ремонт и хидроизолация на покрива; смяна на дограма, изолация на стени; ремонт на водопроводна инсталация и почистване на хоризонталната канализация; Ремонт на ел. инсталация, изграждане на нова мълниезащитна инсталация, подмяна на осветителни тела; Ремонти на помещенията – подмяна на настилките, монтиране на гипсокартон, боядисване на стени и тавани, подмяна на фаянс, смяна на санитария и арматура, подмяна на врати. Ще бъде закупено и ново обзавеждане за центъра – легла, мебели, печка, хладилник, телевизор, гимнастически уреди и др.

До края на тази седмица започва ремонтът в Центъра за настаняване от семеен тип, който ще извърши фирма “Алекс строй” ООД. Стойността на предвидените разходи е 57 392,65, а срокът на изпълнение – 30 дни. Ще бъдат извършени дренаж на сградата и отстраняване на течове; основен ремонт на покрива; ремонт на двете странични фасади, на ел. и водопроводната инсталации, изграждане на нова мълниезащитна инсталация, подмяна на осветителни тела, на дограма; козметични ремонти на помещенията, подмяна на фаянс, смяна на санитария и арматура, подмяна на врати. Ще бъде закупено и ново оборудване – легла, мебели, техника.

Източник: E-79 News

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: