Въздушна линейка транспортира пострадал ски състезател от Банско до София

Медицински хеликоптер е транспортирал пострадал ски състезател от световната купа в Банско до София, съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков в профила си във Фейсбук.

От поста му става ясно, че логистиката е осигурена от „България Хели Мед Сървиз“ (българския оператор на новите въздушни линейки), хеликоптерът е на словашкия HEMS оператор Air Transport Europe. На борда е бил и българският пилот Огнян Янков.

Полетът е извършен за 28 минути. Пострадалият скиор е закаран в болница „Света Екатерина“.

„Надявам се хората, които не спират да бълват лъжи и пропаганда за проекта HEMS в България, да преосмислят поведението си от тук нататък, гледайки видеото от мисията“, подчерта транспортният министър. Причината за коментара му е дискусията около това ще могат ли новозакупените от правителството медицински хеликоптери да се използват за спасителни операции в планината.

Първата пристигнала у нас медицинска линейка няма лебедка, заради което от Планинската спасителна служба (ПСС) обясниха, че при това положение няма как да се използва при инциденти високо в планината.

Гвоздейков обяви, че три от поръчаните шест машини ще имат лебедка.Първият български медицински хеликоптер ще започне да дава дежурства през март. До края на годината трябва да разполагаме с още два./bTV

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: