Възрастта за пенсия скочи

Вдига се с по четири месеца от 1 януари 2012


Възрастта за пенсиониране се увеличава с 4 месеца за всички категории труд, приеха депутатите в парламента по време на второто четене на закона за държавното обществено осигуряване (ДОО), съобщи “Монитор”. Гласуването на текстовете отне два дни, въпреки че в сряда заседанието на НС продължи до малко след полунощ.

Така от 2012 г. мъжете ще се пенсионират на 63 години и 4 месеца, а жените на 60 години и 4 месеца. С толкова ще се увеличава пенсионната възраст от първия ден на всяка следваща година, докато не достигне 63 години за жените и 65 години за мъжете. Това ще се изпълни през 2021 г.

Първоначално беше решено пенсионната възраст да започне да се увеличава поетапно чак от 2021 г.

Заради влошената икономическа обстановка в Европа обаче управляващите поискаха промените да започнат още от следващата година. Идеята на ГЕРБ беше дори пенсионната възраст да скочи ударно с 1 година от 2012 г., но след диалог със синдикатите предложението беше променено до сегашния му вариант. „Мерките ни са непопулярни, но са необходими, колкото и да са болезнени, трябва да се предприемат”, коментира по време на дебатите по законопроекта социалният министър Тотю Младенов. Той обясни още, че по време на криза броят на осигурените лица намалява и темпът на нарастване на доходите се забавя. „Тъй като осигурителната система е солидарна, искахме да изтеглим мерките по-рано”, мотивира се министър Младенов.

Депутати от ГЕРБ пък припомниха, че мярката се налага заради огромния дефицит, който се получава в бюджета на ДОО. От около 7 млрд. лева за пенсии 4,5 млрд. лева идват по линия на републиканския бюджет.

От опозицията се отнесоха резервирано към увеличаването на пенсионната възраст с 4 месеца. „Увеличаването на възрастта за пенсиониране се отразява отрицателно на бюджета на ДОО през първата и втората година”, коментира лидерът на ДСБ Иван Костов. Мая Манолова от БСП пък заплаши, че ще атакуват текстовете в Конституционния съд.

Благодарение на реформата в пенсионната система обаче ще стане възможно увеличаването на минималната пенсия от 1 юни догодина. Така вместо досегашните 136,08 лева възрастните хора ще получават 145 лева. От увеличението ще се възползват 700 000 души, а за целта ще са необходими 36 млн. лева.При гласуването на второ четене на бюджета на ДОО стана ясно, че размерът на обезщетенията за отглеждане на малко дете остават без промяна – 240 лева. Става въпрос за парите, които се изплащат на майките след изтичане на срока на обезщетение за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск.

Без промяна остава и максималният месечен размер на осигурителния доход. И през следващата година той ще е в размер на 2000 лева.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: