БДЖ въведе увеличение на цените за пътуване с бързите влакове със задължителна резервация

Вече са в сила новите цени на билетите за пътуване с бързите влакове със задължителна резервация на „Холдинг БДЖ” ЕАД. Увеличението на цените за тази по-висока категория влакове е средно с 15% от досегашната цена на билетите за бързите влакове със задължителна резервация.

Промените в цените за пътуване с тези влакове са в резултат от увеличените експлоатационни разходи на националния железопътен превозвач, свързани с повишението в цените на дизеловото гориво и електроенергията. Цените на билетите за пътуване с влак не са увеличавани от м. юли 2008 г., като натрупаната инфлация за периода 2008 г. – 2011 г. доведе до значително увеличаване на номиналните разходи за извършване на транспортната услуга. Индексът на инфлация през м. август 2011 г. спрямо м. януари 2011 г. е 0,9%, но цените на дизеловото гориво за нуждите на БДЖ за същия период са се увеличили с 11,3%.

Промени са въведени и в цените за спални места при пътуване с нощните влакове. С въведеното увеличение цената за пътуване в спален вагон за първа и втора класа се повишава с 2.00 лв., а за пътуване в спален вагон бизнес-класа – с 3.00 лв.

Въвежда се увеличение и в цената на железопътна карта „Класик”, която от 45.00 лв. става 50.00 лв. Тази карта дава право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата.

За удобство на клиентите на „Холдинг БДЖ” ЕАД, които осъществяват няколко на брой пътувания с влак в крайградския участък между София и Своге, е въведена еднодневна карта. Цената на тази карта е 4.00 лв., като картата важи за неограничен брой пътувания в рамките на един ден между гарите, разположени в този участък.

Увеличаването на цените на билетите за пътуване с влак е една от допълнителните мерки, които ръководството на националния железопътен превозвач предприема за ускоряване на реформите в дружеството. Очакваният ефект от повишаването на цените на билетите за пътуване с бърз влак със задължителна резервация е около 500 000 лв. за 1 година.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: