Тръгнаха проверки на рибата преди Никулден

fish589free8

Всички екипи на Агенцията по безопасност на храните във Варна започнаха от вторник масови съвместни проверки с ИАРА срещу задаващия се Никулден. Контролът тръгва от разтоварването на рибата от корабите и лодките на брега по цялата верига до крайния потребител, обясни за „Труд“ шефката на Областната дирекция д-р Златина Димова.

Експертите ще държат под око всички фирми и предприятия за добив и преработка на риба, бази за складирането й, Голямата рибна борса на пазара, търговски обекти, както и ресторанти. За продажбата на сладководната риба и традиционния за празника шаран ще се проверява от кои язовири и водоеми идват, както и дали имат ветеринарно-медицинско свидетелство за транспортиране до сергията. Целта е да се предлага риба с гарантиран произход и в срок на годност.

Обичайно на прицел ще са и уличните търговци, които често създават проблеми на проверяващите с агресивното си поведение, като дори налитат на бой. Проверките срещу тях се извършват със съдействието на полицията. Наскоро по сигнал на вестника инспекторите веднага разкараха от пазара мургав търговец, който продаваше чернокоп от Шабла , като си бършеше носа в ръцете и бъркаше с тях в рибата. Глобата му трябва да е не по-малко от 1000 лв., но в съда може и да падне, защото обикновено такива нарушители наемат мастити адвокати, коментира д-р Димова.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: