РИМ-Благоевград вече е достъпен за хора с увреждания

Вчера официално беше открита адаптираната за хора с увреждания архитектурна среда в Регионален исторически музей – Благоевград. Адаптирането на сградата на музея за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат стана възможно благодарение на финансова субсидия в размер на 50 000 лева, спечелена по проект „Музеят достъпен за всички” в конкурс на Агенцията за хората с увреждания.

Дейностите по адаптирането на сградата на благоевградския музей, които се извършиха в рамките на проекта са адаптиране на вход-изход и монтиране на повдигащи платформи на стълбища в сградата. Платформите осигуряват достъп на хората с проблеми на опорно-двигателния апарат до постоянната експозиция на музея – залите „Археология”, „Природа”, „Възраждане”, „Биологичен център за работа с деца”, Зала за временни изложби и конферентната зала. Това са местата, където се провеждат основните мероприятия – гостуващи изложби и нови изложби от фонда на музея, концерти, премиери на книги, прожекции на филми и много други изяви.

Приобщаването на хората с увреждания е част от основната политика на музея, при която не само чрез милосърдие и благотворителност, а чрез реално приобщаване се преодолява основния проблем, а именно- недостъпната архитектурна среда. Чрез проекта „Музеят – достъпен за всички” Регионален исторически музей вече е една от сградите в Благоевград, която няма да поставя бариери за хората с увреждания.

На официалното откриване присъстваха г-жа Екатерина Ташкова – директор на Дирекция “Интеграция на хората с увреждания” към Агенцията за хората с увреждания, посетители и работещи в Дом за хора с увреждания „Св.Пантелеймон” в с. Долно Драглище, Дневен център за възрастни хора с увреждания в гр. Симитли, Дневен център за хора с увреждания “Зорница” – Благоевград и други. Първа на повдигащата платформа се качи г-жа Росица Ангелова – председател на Съюза на инвалидите – Благоевград.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: