През декември 2023 г. Окръжна прокуратура – Благоевград се самосезира по повод изнесени в медиите данни за корупционни практики в Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“

По повод публикации в средствата за масово осведомяване, касаещи действията на прокуратурата по случая за оценяването на студенти в Югозападния университет „Неофит Рилски”, Окръжна прокуратура – Благоевград информира:

Още на 12.12.2023 г. Окръжна прокуратура – Благоевград се самосезира незабавно след разпространението в медиите на информация относно наличие на корупционни практики в Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

По случая е образувана преписка и e възложена проверка на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОД на МВР гр. Благоевград за установяване наличие на данни за извършено престъпление от общ характер.

Наблюдаващият прокурор е дал подробни указания, касаещи проверката на информацията, съдържаща се в журналистическите публикации. Тя включва снемане на обяснения както от депозиралия сигнал до Министерството на образованието и науката относно неправомерната дейност, така и от други лица, запознати със случая и тези, сочени като участници.

В хода на проверката се установяват лица, отговарящи за документооборота при провеждането на изпитите, нанасянето на оценките в протоколите и предаването им на съответния служител. Наред с това се установяват и служители, носещи отговорност за главните книги на магистърските програми в Правно-историческия факултет, като следва да бъдат приложени и относими към случая документи. Извършват се графически справки на подпис и почерк.

Наблюдаващият преписката прокурор е дал детайлни указания за проверка на данни, касаещи лица, получили дипломи без полагане на изпити.

Проверката ще приключи до 20.03.2024 г.

След докладване на резултатите от нея в Окръжна прокуратура – Благоевград наблюдаващият прокурор ще направи преценка за наличието или липсата на достатъчно данни за извършено престъпление и ще предприеме съответните законосъобразни действия.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: