Областна епизоотична комисия в Благоевград прие мерки за превенция срещу Африканска чума по свинете

В Конферентната зала на Областна администрация Благоевград се проведе заседание на Областната епизоотична комисия на територията на област Благоевград. Поводът за свикването на заседанието от областния управител Мария Димова е влошаващата се епизоотична обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете в Република България и констатирано първично огнище в Община Съединение, област Пловдив.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните Благоевград – д-р Михаил Бащавелов запозна комисията с актуалната епизоотична обстановка в областта и предложи мерки, свързани с ограничаване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете на територията на областта.

Конкретните мерки, които областната епизоотична комисия гласува единодушно са – провеждане на инвентаризация на свиневъдните обекти три пъти годишно, извършване на проверки на депопулацията на задните дворове през 2019 г. ако същите не са подновили дейността си, извършване на клинични прегледи/ проверки на био-сигурността от регистрираните ветеринарни лекари четири пъти годишно и предоставяне на резултатите от прегледите/проверките, провеждане на проверки за био-сигурност от официалните ветеринарни лекари веднъж годишно/клинични прегледи въз основа на оценка на риска от ОДБХ, вземане на проби за лабораторни изследвания в случаи на съмнение, взаимодействие с териториалните звена на МВР за борба с нелегалното придвижване на прасета, извършване на месечни проверки за провеждана по интернет нелегална търговия с прасета, предоставяне на информационни материали на собствениците на прасета от задния двор чрез местните органи на власт, официалните ветеринарни лекари и регистрираните ветеринарни лекари.

Кметовете на общини на територията на област Благоевград трябва да проведат заседания на общинските епизоотични комисии най-късно до 03.04.2024 г., като до 05.04.2024 г. да изпратят протоколи и заповеди до областния управител и директора на Областна дирекция по безопасност на храните с предприетите от тях мерки.

На заседанието присъстваха заместник областният управител Христо Ангелов, началникът на отдел „Здравеопазване на животните в ОДБХ – гр. Благоевград – д-р Атанас Григоров, представители на ОК- Благоевград при БВС, РДГ-Благоевград, РЗИ- Благоевград, ОПУ- Благоевград, РДБПЗН-Благоевград, ЮЗДП-Благоевград, ОД на МВР-Благоевград, РИОСВ-Благоевград, ОД „Земеделие“ Благоевград, Областен отдел на „АА“-Благоевград, ИАРА-Благоевград.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: