Макадамия – полезни свойства

Макадамия – това е австралийски орех, който е изключително полезен за човешкия организъм

Макадамия (Macadamia) представлява вечнозелен дървесен вид, който е част от семейство Чинарови (Proteaceae). Съществуват 9 вида макадамия, от които седем са отровни, а останалите два ядивни. Наименованието на “макадамия” произхожда от фамилията на шотландски химик Джон Макадам. Растението е познато още като австралийски орех, тъй като австрлийските аборигени го познават от хилядолетия наред.

Много са полезните свойства на този тип орех, ето и някой от по-важните:

Понижават риска от сърдечни заболявания
Макадамия може да намали рисковите фактори за сърдечни заболявания.
Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) казват, че сърдечните заболявания причиняват 1 на всеки 4 смъртни случая в Съединените щати. Това е водещата причина за смърт както за мъже, така и за жени, причиняващи смъртта на около 610 000 души всяка година.

Те подобряват метаболитния синдром и контролират кръвната захар

Метаболитният синдром е група от състояния, които могат да увеличат риска от диабет, инсулт и сърдечни заболявания.

Метаболитният синдром включва високо кръвно налягане, висока кръвна захар, ниски нива на HDL холестерол, високи триглицериди и излишни мазнини в корема.

Те могат да предотвратят коварни болести
Макадамиевите ядки съдържат вид витамин Е, наречен токотриеноли.

Ядките защитават мозъка
Освен потенциалната си способност за борба с коварни болести, на които дори не искаме да изпишем името, токотриенолите имат и мозъчно-защитни ефекти.

Те могат да предотвратят наддаването на тегло
Макадамиевите ядки и тяхното масло са едни от най-богатите източници на палмитоленова киселина, мононенаситена мазнина, наречена още омега-7.

Отблъскват глада
Ядките на макадамия съдържат протеин, голямо количество полезни мазнини и фибри. Заедно тези хранителни вещества могат да помогнат на човек да се почувства пълноценен за по-дълго време.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: