Колко ще струват черешите тази година?

Наближава сезонът на едни от най-вкусните плодове – черешите. През последните години първите плодове на пазара се продаваха на цени от 40-50 лева за килограм. И тази година е възможно да се видят такива цени, съобщава БНТ.

В България се произвеждат висококачествени череши, които се търсят и на международните пазари. Обикновено по това време от годината се появяват доста скъпи череши на пазара. Според черешопроизводители от района на Бобов дол, това не са реални цени.

“Най-вероятно това са череши – внос от Аржентина или Гърция. През последните години цената на черешите е недостатъчно висока, за да покрие разходите ни. Цената, на която ние продаваме обикновено е от 0,80 до 1,20 лв. за килограм. Много малка част продаваме за пресна консумация – около 1,50 до 2,00 лв.”, каза Кирил Димитров – черешопроизводител.

По думите му, проблемите от последните 10 години в сектора са в пазара и цената на плодовете. Няма вече и преработвателни предприятия в Кюстендилско, тъй като те са били ликвидирани и няма къде да се реализира тази продукция. В момента Италия държи целия пазар на черешите у нас – за преработване, добави Димитров.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: