Климатични аномалии – все по-често

100 международни експерти са сигурни, че през този век ще расте броят на дните, когато в различни региони ще се регистрират максимални температури

Климатичните аномалии в глобален мащаб ще стават все по-чести в най-близко бъдеще. Ще има засушавания и наводнения с разрушителни последици за много страни. Такива са изводите в доклад, представен от Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени.

Според документа, разработван в течение на две години от над 100 международни експерти, сигурно е, че през този век ще расте броят на дните, когато в различни региони ще се регистрират максимални температури. Температурните рекорди със знак минус ще намалеят. Засухата ще зачестява, ще трае по-дълго и през тези периоди ще има по-големи жеги.

Твърде е вероятно в редица региони да нарасне максималната скорост на вятъра при тропически циклони, макар че средногодишният брой на самите циклони може да намалее или да остане на досегашното равнище.

Анализите сочат, че през изследвания 25-годишен период бележат траен растеж общите щети, нанесени от стихийни бедствия на различни държави. Капризите на времето и климатичните катаклизми носят най-големи загуби на развиващите се страни.

Според учените някои от тези тенденции са обратими. Екипът изтъква, че е необходимо да се намалят емисиите на парникови газове и да се вземат други мерки за предотвратяване на глобално затопляне Докладът е публикуван в навечерието на конференцията от 28 ноември до 9 декември в Дърбан (Южна Африка) (unfccc.int/meetings) на участниците в Рамковата конвенция на ООН за промените в климата. Там ще бъде обсъждано изпълнението на споразуменията от предишния форум в мексиканския курорт Канкун, а също и бъдещето на протокола от Киото.

Първата фаза от ангажиментите, наложени от този протокол, изтича през 2012 г.

В същото време САЩ заявиха, че няма да приемат ново споразумение за климата през следващото десетилетие, докато Китай и другите големи развиващи се страни не се ангажират със същите стандарти за намаляване на въглеродните емисии. Шестнайсет големи икономики и Европейският съюз се срещнаха на неофициални разговори преди срещата на ООН в Дърбан.

Пет други страни, включително Еквадор и Аржентина, се присъединиха към неформалните разговори, които се провеждат редовно откакто президентът Барак Обама встъпи в длъжност през 2009 г.

Американският преговарящ Тод Стърн заяви, че двудневните разговори са били “конструктивни”, но отбеляза, че администрацията на Обама не може да подпише споразумение, което не би получило подкрепа в Конгреса. Той посочи, че е невъзможно да отиде в Конгреса и да каже, че САЩ ще се ангажират с определено намаляване на емисиите и други мерки, докато Китай и други нововъзникващи икономики са освободени от такива задължения.

Американският конгрес отказа да ратифицира Протоколът от Киото от 1997 г., който освобождава Китай и други развиващи се страни от намаляването на емисиите. Общо САЩ и Китай произвеждат 40% от световните емисии, смятани за отговорни за глобалното затопляне.

Източник: Vesti.bg

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: