Как да намерим работа в Европа?

След присъединяването ни към Европейския съюз всички пътища за нас са отворени. Вече не е необходимо човек да има куп документи и да губи дни или седмици в обиколки из администрацията.

Повечето европейски държави предлагат добри условия на заплащане и труд, което е причина много българи да търсят препитание в чужбина. Ако и вие имате интерес към това да работите извън пределите на страната, то значи сте на точното място! 

Днес, ние ще ви дадем няколко съвета относно това как да улесните процеса си по търсене и намиране на работа в Европа. Ще преминем през необходимостта от автобиография, как да се насочите към точната сфера и какво точно да очаквате. 

CV- Ключът към успех

Независимо от позицията, за която кандидатствате, автобиографията е вашето “лице” пред бъдещите работодатели. Важно е тя да бъде направена на езика, в съответната държава, в която кандидатствате, но все пак, винаги е хубаво да имате бланка за CV на английски език. 

Изработването на CV е трудоемка задача, която може да изисква много време, в зависимост от позицията и сферата, в която кандидатствате. Ето защо можете да се насочите към различни платформи, които да ви помогнат в създаването на вашата автобиография. Пример за такъв уебсайт са CVMaker, които ще ви помогнат в целия процес. 

Изберете точната държава за вас

Не е достатъчно просто да кажете “Искам да работя извън България”. От съществено значение е да изберете точната държава, в която да развивате своята кариера. Всяка страна има своите предимства и недостатъци, като на първо място трябва да знаете в коя сфера искате да се насочите.

Всяка една европейска държава има различна необходимост и търси различни кадри и затова е важно да направите проучване. Ако например искате да се развивате в сферата на медицината, можете да изберете държави като Германия и Франция, където лекарите са високо ценени. 

Подгответе необходимата документация

Въпреки че пътуването из европейските държави е безпроблемно, има много неща, които трябва да подготвите, преди да започнете своето пътуване. Проучете дали вашата диплома важи в държавата, в която искате да се преместите, а след това и какви са необходимите документи, от които се нуждаете, за да практикувате своята професия. 

Повечето дипломи от български университети важат из цяла Европа, но все пак има позиции, за които е необходима допълнителна квалификация. Подобни позиции включват медици, адвокати и юристи. 

Научете език

След като изберете държавата, в която искате да живеете и практикувате, е важно да научите и език. Това не само ще направи преместването по-лесно, но и ще ви помогне в комуникацията с бъдещи колеги и работодатели. 

Как да кандидатстваме в чужбина

За да кандидатствате за работа, първо планирайте кариерата си, като вземете предвид вашите квалификации, умения и предпочитания за работа. Потърсете из различните платформи, които показват обяви за работа. Така ще можете да намерите подходящи позиции и да ги съпоставите с вашите умения. 

След това кандидатствайте за конкретни работни места, които намирате на този портал или други уеб сайтове, като следвате предоставените инструкции. Много компании имат свои собствени платформи за онлайн приложения. 

Ако не можете да намерите обява за работа, не се колебайте да изпратите своята автобиография и мотивационно писмо до потенциални работодатели.

Преминаване през тестовете и конкурси

Когато търсите работа в големи компании или международни организации, бъдете готови за тестове и конкурси преди интервюто. За да се подготвите, запознайте се с видовете тестове и намерете учебни материали. Преди интервюто съберете информация за компанията и работата, и бъдете готови да обсъдите своите умения и езикови познания. 

Подгответе информация за вас, която демонстрира способността ви да се справяте с предизвикателствата и убедително да аргументира защо сте подходящ. Не се плашете от неочаквани въпроси и отговаряйте честно. 

Подчертайте вашите умения за работа в екип и лидерство с примери. Проучете нормите за заплати и разберете подробностите за трудовия договор в целевата страна. Съберете важни документи като множество копия на автобиография, сертификати и препоръчителни писма, за да подсилите своята кандидатура.

Заключение

След като се присъединихме към Европейския съюз, търсенето на работа в чужбина стана по-лесно, но изисква някои стъпки. Започнете с изготвянето на автобиографията и избора на правилната държава за вашия кариерен растеж. Трябва да помислите за подготовката на необходимите документи и усвояването на чужд език. 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: