“Гражданска отговорност” се вдига с до 10%

Задължителната за шофьорите застраховка “Гражданска отговорност” поскъпва с до 10%, съобщи BTV. Поне 800 хиляди шофьори ще трябва да подновят застраховките си на по-високите цени през следващите три месеца.

Асоциацията на българските застрахователи оправдава увеличените цени с големите щети, които правят румънските водачи. По данни на Комисията за финансов надзор и застрахователния бранш “Гражданска отговорност” през 2008 г. е струвала средно 144 лева. Очаква се в края на тази година цената да е около 220 – 225 лева.

Според застрахователите полицата поскъпва най-вече и заради непрекъснато увеличаващите се катастрофи, които правят румънските шофьори с купени и застраховани у нас автомобили.

Наложената в Западна Европа бонус система съвестните шофьори да плащат по-евтина застраховка, а рисковите – много по-скъпа, ще навлезе масово на българския пазар през 2013 г. В момента компаниите предлагат такива отстъпки само на дългогодишните си клиенти.

Анализите на застрахователите показват, че най-внимателни са шофьорите над 35 години. По-малко кататастрофи правят и водачите в малките градове и села и за тях застрахователите предвиждат по-големи отстъпки от цената на застраховката.

За да могат да правят сериозни отстъпки и за новодошлите клиенти застрахователите искат да се убедят, че в новата обща за целия бранш информационна система ще има пълни данни за всеки един водач в България. Все пак “Гражданска отговорност” може да поевтинее поне с 1,50 лева, ако парламентът отмени задължението всяка кола да има стикер, залепен на предното стъкло. Толкова струва самата лепенка.

До края на годината Комисията за финаносв надзор ще представи нов проект за промени в Кодекса за застраховането. Според комисията, след въвеждането на единната информационна система и така наречената електронна полица, залепването на такъв стикер става ненужно. КАТ ще може да проверява дали шофьорът има сключена застраховка по регистрационния номер на колата.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: