Голям брой инсулти и инфаркти в Благоевград

12 пациенти с инсулт, 7 с инфаркт потърсиха спешна медицинска помощ за седмица, съобщи вчера директорът на ЦСМП – Благоевград д-р Величка Антова. На пациентите е оказана първа помощ на място и със спешен екип са настанени за интензивно лечение в болница.

Сезонните изменения и резките температурни промени влияят на хората със здравословни проблеми, сериозна рискова група са пациенти с данни за сърдечносъдови заболявания и фамилно обременени, рискът и за двата пола се изравнява, възрастовата граница пада до 45-55 годишни, предупреди д-р Величка Антова. Ето какво поясни още тя:

Заплахата от инфаркт и инсулт е 20 пъти по-голяма при пушачите, фактори, допринасящи за сърдечносъдовите заболявания, са стресът, нездравословното хранене, липсата на физическа активност, затлъстяването. Завишените количества алкохол по време на летните горещини са противопоказни, сведете до минимум употребата на концентрати. По-възрастни хора и малките деца са рискова група, избягвайте излагането директно на слънчевите лъчи от 11,00 часа до 16,30 часа. Ако е наложително да излезете, сложете шапка и широки прохладни дрехи. По време на летните горещини приемът на повече течности – студен чай, плодови сокове, минерална вода, е задължителен.

Със заповед на министъра на здравеопазването от април всички спешни случаи от Пиринския регион с кардиологични проблеми от 1 до 16 число на месеца се настаняват в многопрофилната болница за активно лечение “Пулс”, след това число се хоспитализират в МБАЛ – Благоевград.

Източник: в. Струма

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: