Глобиха собственици на заведения с 15 000 лв.

Масирани проверки за законосъобразността при възникване на трудовите правоотношения на работниците и служителите извършва Дирекция „Инспекция по труда”-Благоевград, съобщи директорът Петър Попадиин. Акцията стартира като мярка на правителството срещу „сивата икономика”.

zavedeniq.jpg

Работата без трудов договор се използва като инструмент за укриване на доходи и печалба и за неплащане на пълния размер дължими данъци и осигуровки. Работниците, работещи без писмен трудов договор, нямат право да ползват отпуск – платен или неплатен, нямат право на обезщетение за временна нетрудоспособност (болнични), право на обезщетение за безработица и право на регистрация като безработни лица.

Целта на масираните проверки е намаляване на работещите без трудови договори, затова се обхващат всички икономически дейности на територията на цялата страна.

Там, където са констатирани нарушения, ще бъдат извършени повторни проверки с приоритет наличие на трудови договори и заплащане на труда на работещите.

Инспекцията по труда е съставила два акта за административни нарушения на работодатели в сферата на услугите за наемане на работа на лица без трудови договори.Общата санкция на глобата е в размер на 30 000 лв., уточни Петър Попадиин.

Проверките продължават до 30 септември.

Източник: Дарик Благоевград

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: