Гимназиите в „червените зони“ остават в онлайн обучение

МОН ще възстановява обучението в клас на локален принцип. Това заяви пред NOVA образователният министър Красимир Вълчев и допълни, че гимназиите в “червените зони” (там, където има най-много заболели) засега е добре да останат да се обучават в електронна среда. “Ситуацията е ескалираща и тя трябва да се пресече. Решението учениците да минат онлайн за 14 дни беше на Министерство на здравеопазването. Търсим формулата между правото на здраве, това да пресечем заразата и от друга страна да продължим да живеем, учим работим”, каза министър Вълчев.

Той отново сподели мнението си, че училищата трябва да затварят последни или поне да не са от първите. “Най-лесно е да затворим училищата, защото няма видими загуби днес, но социално-икономическите загуби са много по-големи. Не съм най-големият специалист в това, но информацията, която е минала през мен, показва, че в момента училищата ни са най-големите огнища на зарата”, допълни той.

“Проведохме разговор с министър-председателя Бойко Борисов, той самият настоява за локален подход, което е в съответствие и с нашето желание, което означава, че след 11 ноември ще има продължение на обучението в електронна среда само в някои области, в зависимост от епидемичната ситуация. Това ще бъде решено най-късно по-следващата седмица, но ще се опитаме още следващата седмица да решим. Тоест ако има удължаване, то ще е локално. Ситуацията за момента в София е най-тревожна, имаме най-много карантирани. Там, където имаме повече заразени, се променят и настроенията. Все пак най-голям ефект може да има, ако се спазват мерките”, посочи министърът.

Според образователния министър за учениците и продължаването на обучението им онлайн трябва да се подхожда диференцирано. “По мое лично мнение тези от учениците в гимназиален етап, които са в т.нар “червена зона”, трябва да останат известно време на обучение в електронна среда. Последно трябва да преминават тези от началния етап, защото там загубите са най-големи”, посочи Вълчев.

Учителите обаче все по-често искат да излизат в отпуск и да преподават онлайн, поясни министърът. “Колегите са уплашени. Не може да пренебрегнем факта, че вирусът е опасен”, коментира Красимир Вълчев.

Той все пак успокои, че годината няма да бъде обявена за нулева и още нещо важно за родителите, но на по-малките – за момента не се предвижда затваряне на детските градини и яслите.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: