Днес честваме Международния ден на доброволеца и доброволчеството

Едва 6% от българите са полагали доброволен труд

Пети декември е обявен за Международният ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН. По това време световната организация кани правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

На днешния ден отдаваме почит към хората, които с безвъзмездния си труд помагат за подобряване на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ.

Едва 6% от българите са полагали доброволен труд. Страната ни е сред четирите страни в Европа, в които доброволчеството е под 10 на сто, но има оптимизъм за в бъдеще. Тези данни съобщи еврокомисарят преди дни Кристалина Георгиева по време на конференция на Европейския тур на доброволчеството в столицата. Данните от изследването са на Европейската комисия. Според еврокомисар Георгиева доброволчеството е заложено генетично у българина, но трябва да бъде събудено.

По думите й един път човек да стане доброволец, той остава такъв за цял живот.

По повод Международния ден на доброволеца, в София от 12 ч. в „Сити център София”, ще започне подреждането на най-дългото послание на доброволците в света. Очаква се над 200 младежи – доброволци, да се включат в сътворяването на общо есе, посветено на темата: „Мисия доброволец”. Събирането и подреждането на отделните букви от съдържанието на есето в Сити център София ще продължи до 17.30 ч. Очаква се дължината на целия текст да надхвърли един километър.

Българският опит за рекорд за книгата „Гинес” ще бъде отбелязан с музикални изпълнения, като началото на забавната програма е в 17.30 ч. Повече от 2 часа звезди на българската поп-музика ще свирят и пеят за участниците в проявата, която е в партньорство със Сити център София (бул. „Арсеналски” 2).

Инициативата за Международния ден на доброволеца е по идея на Министерството на образованието, младежта и науката съвместно с Националния център “Европейски младежки програми и инициативи”. Реализирането на идеята ще бъде опит да се кандидатства за Книгата на рекордите „Гинес” в категория – „Най-дълго послание”.

                                                                                                                                                 Източник: Novini.bg

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: