БАБХ затвори 5 хранителни магазина за нарушения

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 2225 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене от 05 до 09 юни 2023 г. вкл. по време на официалния контрол в цялата страна. Проверките са по планов контрол, по сигнали и жалби, и тематични.

Заради нарушения е преустановена дейността на 5 обекта. Два на територията на ОДБХ Кюстендил – за извършване на търговска дейност с храни без регистрация, съгласно изискванията на Закона за храните; два на територията на ОДБХ Пловдив – поради несъответствия в хигиенното състояние; един на територията на ОДБХ София-град – за извършване на търговска дейност с храни без регистрация, съгласно изискванията на Закона за храните.

Издадени са 22 акта за административно нарушение и 135 предписания.

Инспекторите от отделите „Контрол на храни“ към Областните дирекции по безопасност на храните възбраниха и насочиха за унищожаване 129,8 кг храни от животински и неживотински произход.

Основните констатирани несъответствия са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без етикет на български език; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, технологично оборудване и незадоволително хигиенно състояние; предлагане на храни, несъответстващи на Наредба 2/2021 г. за детското и училищно хранене; работещи обекти без да са вписани в регистъра по Закона за храните; персонал без заверени лични здравни книжки.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: