Архитект спечели дело срещу реконструкцията на бул. „Д. Солунски” в Благоевград

Aрхитект Анелия Параскова спечели дело срещу решение на общинските съветници в Благоевград, взето по предложение на кметската администрация.

Решението е относно приемането на Подробен устройствен план за булевард „Димитър Солунски”. Според Параскова проектът за реконструкция на улицата е с редица нередности и неточности.

Преди две години архитектът започва съдебна битка срещу Подробния устройствен план за изменения на уличната регулация за реконструкция и разширение на булевард „Димитър Солунски”. Според Параскова съветниците, които гласуваха предложението на кметската администрация, са били подведени. „Според мен общинските съветници бяха подведени под друго име да гласуват един работен проект”, каза арх. Анелия Параскова.

Според експерта има допуснати неточности и нередности при плануваната реконструкция на булеварда. Булевардът е щял да обслужва интересите на шофьорите, но не и на пешеходците. В оспорения план е предвидено отделянето на двете пътни платна със зелена площ, което прави невъзможно пресичането от страна на пешеходците, и увеличаване на допустимата скорост за шофиране от 79 км./ч.

„Проектът предвиждаше затварянето на улица „Марица”, нямаше осигурени места за пешеходци, все едно ги няма като участници на движението”, обясни арх. Параскова. Според нея проектът не е предвиждал и изграждането на обръщателни площадки за автомобилите, които са пътували в посока квартал „Струмско”. Не са били предвидени и леви завои за автомобилите, искащи да ползват паркинга на голям хипермаркет, намиращ се на булеварда.

Административният съд в Благоевград осъди Общината да заплати сумата от 1 140 лв. на архитект Параскова, като решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Проектът трябва да бъде коригиран от изготвилия го инж. Ефремов и отново гласуван от местните парламентаристи, обясни Параскова.


Източник: E-79.com
Снимка: Blagoevgrad.Eu, Архив

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: