На изборите гласуваме със син знак Х


В неделя българските избиратели ще гласуват едновременно за президент и за местна власт (кметове на общини и населени места и общински съветници).

6 514 917 души ще могат да гласуват за 29 641 кандидати за кметове и общински съветници, а 6 933 748 са гласоподавателите, които могат да избират между 18 кандидатпрезидентски двойки.

Избирателите могат да проверят адреса на секцията, в която могат да гласуват по списъка на адрес http://www.grao.bg/elections/ или с sms на номер 14726 (по-лесно се запомня като 1GRAO – буквите “GRAO” съответстват на цифрите “4726” от телефонната клавиатура). Цената на sms e 25 стотинки без ДДС. В текста се изписват единствено десетте цифри на ЕГН, а системата връща два sms-а с номера и адреса на избирателната секция за изборите за президент и за изборите за местна власт за въведения ЕГН.

Гласуването започва в 6 ч. и продължава да 19 ч. Законът позволява времето за подаване на гласове да бъде удължено, ако в края на изборния ден пред някоя секция има опашка от желаещи да пуснат бюлетини, но не по-късно от 20 часа.

Бюлетините и за двата вида избори тази година е интегрална. Избирателят отбелязва избора си задължително със знак Х, изписан с пишещ синьо химикал. Хиксът може да излиза от границите на квадратчето пред името на кандидата за президент, кмет или общинска листо, но не бива да навлиза в друго квадратче. Знакът не бива да наподобява и плюс (+), иначе бюлетината ще бъде отчетена за невалидна.

В областните градове гражданите ще гласуват с три отделни бюлетини – за президент и вицепрезидент, за кмет на общината и за общински съветници. В по-малките населени места с над 350 жители, ще гласуват и с четвърта бюлетина – за кмет на селото.

От представител на секционната избирателна комисия избирателят получава подписани пред него бюлетини за съответния вид избори и в тъмната стаичка отбелязва вота си. След това трябва да сгъне бюлетината така, че изборът му да не се вижда и да я предаде на член на секционната комисия за още един печат на гърба.

Бюлетините за президент се пускат в една урна, а тези за кмет и общински съветници – във втора.

Избирателите имат право само на една грешка при отбелязването на вота. Ако сгрешат, предават бюлетината на представител на секционната избирателна комисия, който я вписва като недействителна.

И на тези избори е забранено заснемането на бюлетината и внасянето на заснемаща техника в тъмната стаичка.

                                                                                                                                                  Снимка: ОИК

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: