Българските железничари отбелязват професионалния си празник

Българските железничари ще отбележат професионалния си празник, който по традиция е в първия неделен ден на август.

Железопътните работници имат свой празник от средата на миналия век. Изборът на деня е свързан с факта, че в началото на август през 1888 г. железопътната линия Цариброд – София – Белово е открита за международни превози, като в същото време държавата откупува и линията Русе – Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските държавни железници.

От БДЖ припомнят, че много от дейците на националноосвободителното движение са работили като железничари – Тодор Каблешков, който е бил началник на гара Белово, Захари Стоянов – маневрист в гара Търново Сеймен /днешният Симеоновград/, Иларион Драгостинов – телеграфист на гара Русе), Георги Икономов – маневрист в гарите Русе, Търново Сеймен и Одрин. Никола Корчев – човекът, спасил Самарското знаме и изобразен от художника Ярослав Вешин, е бил локомотивен машинист, а поетът Никола Вапцаров е работил близо 2 години като огняр в локомотивното депо в София, отбелязват от БДЖ.

И днес има примери за отлично изпълнение на служебния дълг, отбелязват от железниците. От началото на 2011 г. досега за проявен висок професионализъм, са наградени 36 локомотивни машинисти и работници по ремонта в локомотивните депа, 34 служители на превозни бригади в пътнически влакове, както и двама служители по експлоатация на товарните превози.

В обръщение към българските железничари по повод предстоящия празник изпълнителният директор на “Холдинг Български държавни железници” ЕАД Йордан Недев посочва: “Пътят пред нас не е лек, но аз до момента не съм забелязал нито една обективна причина да не успеем да го извървим, докато стигнем в следващите няколко години до състояние на железница, която по нищо не се отличава от западноевропейските.”

Източник: Дарик

Снимки: Blagoevgrad.eu, Архив

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: