Как да си набавим витамини

Всеки ден на организма ни трябва да бъдат осигурени т. нар. ортомолекулярни субстанции. Това са витамини, минерали, микроелементи като цинк, желязо, манган, хром. Последният например е много важен за въглехидратната обмяна и по-специално за т. нар. глюкозна толерантност. Хромът може да намали сериозно нивото на общия холестерол, както и на триглицеридите, което е малко известно. Този микроелемент се съдържа в свинското и пилешкото месо, в пълнозърнестия хляб, бирената мая и др. Трябва да се приема в достатъчни дози от диабетиците, при профилактика на атеросклерозата, както и от бременните, защото, получавайки го чрез плацентата, при детето се намалява вероятността от захарна болест в ранните му години. Необходимата дневна доза е от 50 до 200 микрогами.

Няма жена, която да не е чувала за витамин А (нарича се и ретинол), защото именно той подобрява структурата на костите, зъбите, косата, кожата, венците. Влияе положително на очите, бъбреците дори на нервните клетки и особено на тези в гръбначния мозък. Полезен е за половата и имунната система, тъй като съответно подпомага секретирането на половите хормони и защото е антиоксидант.

При недостиг на витамин А се стига до умора, появява се акне, алергии, кожата става груба и суха, наблюдават се чести инфекции, кокоша слепота, намалена острота на зрението. Витамин А можем да си набавим от телешкия черен дроб, морковите, спанака, тиквата, пъпеша, млечните продукти, яйцата и рибата. Ако жените не си осигуряват достатъчно от витамина, е възможно да ги застигне стерилитет. При децата пък той регулира и подпомага растежа им.

Изключителна роля има витамин В1 (или тиаминът), който извлича енергията от храните и я предава на клетките. Важен е за функцията на мозъка и периферните нерви, очите, сърцето, храносмилателната система, има и болкоуспокояващо действие. Този витамин се съдържа в слънчогледовото семе, пълнозърнестите изделия, лешниковите ядки, в боба, граха, жълтъка и рибата. Ако имаме недостиг на витамин В1, ще си докараме проблеми с паметта и смущения в концентрацията, умора, безапетитие, ритъмни нарушения на сърцето, запек, проблеми със съня, депресии.

Витамин В2 (рибофлавин) отговаря за обмяната на въглехидратите, мазнините, белтъчините, поддържа клетъчната енергия, важен е за очите и зрението, косата, кожата, ноктите, за добрата кондиция и напълняването. Той може да бъде открит в черния дроб, кафявия ориз, ореховите ядки, яйцата, пъстървата, зеленчуците, фасула и млечните продукти. Ако липсва на организма, езикът се зачервява и се възпалява, устните се нацепват, очите се зачервяват, косата става мазна, започва да пада, крайниците – да треперят.

Върху обмяната на веществата влияе и витамин В3 (ниацин), който също се съдържа в черния дроб, яйцата и зеленчуците, но и в сьомгата, смокините, сушените сливи и кайсии. Витамин В5 (пантотеновата киселина) задоволява енергийните потребности на организма, предпазва от възпаления и повишава защитните сили на организма. Можем да си го набавим от пълнозърнестите продукти, ореховите ядки, слънчогледовото семе, пъстървата, раците и др.

Черният дроб и рибата са източник и на витамин В6 и В12. Първият укрепва имунната система, регулира мастната и въглехидратната обмяна, а вторият – помага за произвеждането на червени кръвни телца.

1 цигара взема 40 мг витамин С от тялото ни

– Пушенето силно редуцира благоприятния ефект от витамините и микроелементите в тялото ни. Всяка изпушена цигара унищожава от 30 до 40 милиграма витамин С. Затова, ако един човек пуши дневно цяла кутия, той ликвидира най-малко 500-600 мг само от тази полезна субстанция. Затова пушачите трябва да вземат допълнително по 1 грам витамин С дневно, за да могат да компенсират вредата от цигарите. Днес се приема, че оптималната доза витамин С дневно е 500 милиграма.

– Кафето също унищожава част от витамините и минералите в организма ни. Затова патологичните му консуматори, които приемат по 3-4 кафета дневно, също често страдат от системна липса на ортомолекулярните субстанции.

– Днес науката разделя необходимостта от витамини на: минимална, оптимална, а има и т. нар. терапевтични дози. В последния случай, ако се налага лечение примерно на тежка инфекция като сепсис, но то може да се извърши само от специалисти, понякога се дават по 10-12 грама на денонощие витамин С (тук става дума за мегадози). По света се правят експериментални терапии на рака, при които се вливат по 30 до 50 грама витамин С дневно. Ако човек усети, че започва да се разболява от простуда, съчетана с инфекция, и вземе 4-5 грама витамин С наведнъж, той бързо може както да спре по-нататъшното развитие на болестния процес, но и да оздравее по-скоро.

– Въздържайте се да приемате витамините под формата на таблетки. Набавяйте си ги чрез храната. Затова тя трябва да е много разнообразна.

Източник: Труд

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: