С 3 лв. скача наемът в обновеното Второ студентско общежитие на ЮЗУ

С 3 лв. скача наемът в изцяло обновеното Второ студентско общежитие на ЮЗУ, настанените там ще плащат по 48 лв. месечно. С два лева се увеличава таксата за легло в Първо общежитие и от 40 лв. става 42 лв. Споразумението се постигна вчера след продължили 3 седмици трудни преговори между студентите, администрацията на Студентски столове и общежития /ССО/, начело с директора Васил Янчев, и ръководството на ЮЗУ “Н. Рилски”.

На поредните разговори вчера членовете на Студентския съвет поискаха оставката на цялото ръководство на ССО с обвинения за неадекватни действия по време на криза. Вместо да прави ремонт на Първо общежитие за 160 000 лв., можеше да се ремонтира за 60 000 лв. и сега да не се налага недостигът да се компенсира от нашите джобове, каза зам. председателят на Студентския съвет Иван Маджуров, третокурсник по финанси. Той и колегите му представиха на ректора проф. Иван Мирчев списък с предложения за антикризисни мерки в ССО.

Увеличение на наема прогнозира още в края на миналата учебна година главният счетоводител на вуза Трендафил Мудурски по повод орязването на бюджета на университета и на ССО с 20%, той дори коментира, че ръстът ще е между 10 и 20 лв. До последно Т. Мудурски настоявал наемите да се увеличат с 15 лв. и в двете общежития, а предложението, внесено от директора В. Янчев, бе за ръст с 10 лв.

Ако се икономисат заплатите на директора Янчев, счетоводител и администрацията на ССО, ще спестим 50 000 лв., а работата им спокойно могат да вършат служителите в счетоводния отдел на вуза, разпалено коментираха младите хора от Студентския съвет. Това предложение бе отхвърлено от ректора проф. Мирчев, който заяви, че достатъчно съкращения е направил от началото на годината. Той не прие и идеята администрацията на ССО да се премести в сградата на ректората или I учебен корпус, като в освободените от тях стаи в общежитията се настанят хора срещу наем.

Прието бе предложението на Студентския съвет да се обявят търгове за отдаване под наем на всички свободни помещения в двете сгради на общежитията – две барчета, един офис и един магазин, наемите от които да компенсират в известна степен свития бюджет.

Бюджетът на ССО е намален със 172 000 лв. и ви обещавам, че цените на храната в стола няма да вдигаме, обеща проф. Мирчев. Той даде подробно разчет на студентите за антикризисните мерки, които е въвел в университета, за да не излезе на червено, призна, че най-вероятно 13-а заплата няма да има в края на годината, че е вдигнал часовете на асистентите, без да променя заплатите им, че е отрязал допълнителното плащане за изпитване на преподавателите, а на 100 човека от тях са прекратени договорите и преподават само на хонорар. За да се икономисат пари, студентите от Стопанския и Педагогическия факултет слушат лекции в общи потоци през първите два курса на обучението си. Подобна практика е въведена във Факултета по изкуствата и Природо- математическия факултет. Над 40% от помощния персонал в ЮЗУ е съкратен.

swu14.jpg

Източник: в. Струма

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: