Не са констатирани сериозни нарушения и внос на некачествена продукция в Благоевградско

Не са констатирани сериозни нарушения и внос на некачествена продукция у нас. Това са установили съвместните фитосаниратни проверки на граничните пунктове в област Благоевград, които извършва Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и представители на Министерство на земеделието и храните. Това съобщи за Радио ‘‘Фокус’’ – Пирин директорът на ОДБХ в Благоевград д-р Михаил Бащавелов.

От началото на проверките до момента експертите са извършили около 180 инспекции, при които са установени някои дребни нарушения като липса или неправилна етикеция. Проверките продължават. „В такива случаи, когато се започнат проверки и се разгласява силно, занимаващите се с нередни неща, изведнъж прекъсват”, заяви д-р Бащавелов и допълни, че масовото разгласяване за фитосанитарните проверки има дисциплиниращ ефект.

Именно заради това, нередности се установяват само в първите дни на проверките, а след това вносителите на некачествена продукция временно не внасят продукция у нас. Бащавелов обясни, че метрологичните условия не затрудняват работата на мобилните групи, трудностите са провокирани от това, че проверките се извършват на самите гранични пунктове, което не позволява да бъде изследвана цялата превозвана стока, избирателно се изследва качеството на определени кашони.

„Това, за което сигнализираха зеленчукопроизводителите-за внос на некачествена продукция, за момента не е установено”, обясни директорът на ОДБХ-Благоевград.

Източник: Радио Фокус

Снимка: Blagoevgrad.eu, Архив

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: