Жителите на 5 села в Благоевградско няма да избират кмет

Жителите на пет села в Благоевградско няма да могат да гласуват на предстоящите местни избори през есента. Това са именно Българчево, Зелен дол, Лешко, Селище и Еленово. Жителите там са под 350 и според промените в изборния кодекс селата с население под тази цифра няма да могат да гласуват на 23 октомври.

„Съгласно изискванията на Изборния кодекс, реш. №23 на ЦИК, в населените места с население над 350 човека ще може да се избира кмет, а населените места с население под 350 човека ще се назначават кметски наместници”, каза главният секретар на Общината София Янчева.

В Лешко населението е 269 души, в Зелен дол – 229, в Българчево – 253, в Селище – 278 и в Еленово – 170. Жителите на благоевградското село Еленово негодуват от факта, че няма да могат да упражнят правото си на глас. „Ние искаме да си изберем кмет от нашето село. Какво ще ни докарват някои, дето не го знаем и познаваме”, каза една от жителките на селото. Баба Ели пък заяви: „Ние искаме кмета на селото ние да си го изберем”. Според Милчо Георгиев пък „не може да те управлява някой, който не познаваш или от друго място”.

Димитър Костадинов е кмет на благоевградското село Еленово вече 29 години. През цялото време той е избиран пряко от жителите на селото.

Той е категоричен, че за управляваш качествено едно населено място, трябва добре да познаваш проблемите на хората там и да се ползваш с тяхното доверие. „С настоящите промени се отнема правото на много хора като мен да бъдат избирани пряко от населените места”, каза Костадинов.

Досега кметове си избираха жителите на села с население над 150 души.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: